Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

hacker4-gabor-kalman

Bij de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zijn tientallen miljoenen IP-adressen betrokken geweest. Het gaat vermoedelijk om Internet of Things (IoT)-apparaten, die door de Mirai malware in een botnet zijn ondergebracht.

Dit meldt Dyn in een verklaring over de aanval. Door de aanval waren verschillende populaire websites waaronder GitHub, NetFlix, Spotify en Twitter slecht of niet bereikbaar. Bij de aanval zouden meerdere aanvalsvectoren zijn gecombineerd, waaronder een aanval met een botnet dat bestaat uit IoT-apparaten.

Mirai malware

Beveiligingsbedrijf Flashpoint liet eerder al weten dat de aanval vermoedelijk is uitgevoerd met een botnet dat is gebouwd met behulp van de Mirai malware. Deze malware richt zich op IoT-apparaten, zoals routers en IP-camera’s.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit. De broncode van de Mirai malware is begin oktober op internet gepubliceerd. Hierdoor kan iedereen met voldoende technische kennis met de malware aan de slag. Dyn onderzoekt de aanval.

Meer over
Lees ook
DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

Het DDoS-clearinghouse is door de Europese Commissie geselecteerd voor hun Innovation Radar als een belangrijke innovatie in de categorie 'secure networks and computing’. Het DDoS-clearinghouse is een systeem waarmee organisaties de kenmerken van DDoS-aanvallen waarmee zij geconfronteerd worden, kunnen meten en delen met andere aangesloten organis1

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

Stichting NBIP: 'DDoS-aanvallen worden niet groter, maar slimmer'

Als het over DDoS-aanvallen gaat, wordt er veel gesproken over grote en complexe aanvallen. Maar in 2017 zijn DDoS-aanvallen juist minder groot geworden. Dat constateert de Stichting Nederlandse Beheersorganisatie Internet Providers in het DDoS data rapport 2017.  Dit rapport laat niet alleen zien dat deze aanvallen juist minder groot worden, maar ook veel doelmatiger en slimmer worden uitgevoerd. DDoS-aanvallen zijn relatief makkelijk uit te voeren en te kopen en de methoden om een aanval uit te voeren zijn in 2017 vernuftiger geworden. “De uitvoerder van een DDoS-aanval gaat niet langer uit1