Microsoft stopt technische ondersteuning van Windows XP

Microsoft stopt vandaag met de technische ondersteuning van Windows XP. Het bedrijf heeft vandaag nog een laatste beveiligingsupdate uitgebracht waarmee een aantal ernstige kwetsbaarheden worden opgelost. Windows XP-gebruikers zijn vanaf nu op zichzelf aangewezen.

Het stoppen van de technische ondersteuning van Windows XP betekent dat Microsoft geen updates meer uitbrengt voor het besturingssysteem. Ook nieuwe beveiligingsgaten die in het inmiddels 13 jaar oude besturingssysteem worden aangetroffen worden dus niet meer gedicht. Gebruikers lopen hierdoor extra risico slachtoffer te worden van cybercrime.

Anti-virus

Microsoft waarschuwde gebruikers eerder al zo snel mogelijk over te stappen op een nieuw besturingssysteem. Wel kondigde het bedrijf aan voorlopig anti-virusoplossingen voor Windows XP te blijven ondersteunen. Zakelijke gebruikers kunnen op Windows XP gebruik maken van de gratis beveiligingsoplossingen System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection en Windows Intune. Consumenten kunnen gratis gebruik maken van Microsoft Security Essentials. Microsoft blijft al deze pakketten ondersteunen tot 14 juli 2015.

Avast heeft al aangekondigd Windows XP tot 2017 te blijven ondersteunen. Het beveiligingsbedrijf gaat modules ontwikkelen die misbruik van kwetsbaarheden in het besturingssystemen moeten voorkomen.

Custom support

De Nederlandse overheid maakte deze week bekend een deal te hebben gesloten met Microsoft. Microsoft gaat tot eind 2014 'custom support' leveren voor Windows XP-machines van de Nederlandse ministeries en bijbehorende diensten.

Lees ook
Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1