Microsoft sleept Amerikaanse overheid voor de rechter wegens dataverzoeken

hamer-rechter-rechtszaak

Microsoft wil gebruikers inzicht kunnen geven in dataverzoeken van overheden die op hen betrekking hebben. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt dat de Amerikaanse overheid de Amerikaanse grondwet overtreedt door dit te verbieden. Microsoft sleept daarom het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de rechter.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. Steeds meer gebruikers kiezen ervoor data op te slaan in de cloud. Dit biedt overheden de mogelijkheid persoonlijke data van gebruikers in handen krijgen door deze data op te vragen bij bedrijven die deze data voor gebruikers opslaan. Hiervoor kunnen overheden zogeheten dataverzoeken indienen. De Amerikaanse overheid verbiedt bedrijven gebruikers in te lichten over het feit dat een dergelijk verzoek op hen betrekking heeft.

Wetgeving en rechtbanken lopen achter

Microsoft is het niet eens met deze werkwijze. Het bedrijf stelt dat gebruikers hun rechten niet opgeven indien zij private informatie verplaatsen van fysieke opslag naar de cloud. Microsoft is van mening dat de Amerikaanse wetgeving en rechtbanken de snelle ontwikkeling van de ICT-sector en de opkomst van de cloud niet hebben weten bijbenen, en dan ook achterlopen.

Om een idee te geven van de hoeveelheid gebruikers waarop dataverzoeken impact hebben geeft het bedrijf ook cijfers vrij over het aantal dataverzoeken dat het heeft binnengekregen. Microsoft stelt in de laatste 18 maanden 2.600 dataverzoeken te hebben binnengekregen. In ruim tweederde van deze zaken wordt geen datum genoemd waarop de verplichte geheimhouding afloopt, en Microsoft betrokken klanten dus mag informeren. Bij de overige zaken wordt een dergelijke data wel genoemd.

Schending van de grondwet

Microsoft is van mening dat de Amerikaanse overheid door deze werkwijze het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet schendt. Dit amendement is bedoeld om burgers te beschermen tegen onrechtmatige fouillering of arrestatie. Microsoft stelt dat de Amerikaanse overheid daarnaast het eerste amendement van de grondwet schendt door bedrijven niet de mogelijkheid te bieden te communiceren met klanten over de wijze waarop overheidsacties hun data raken.

Meer over
Lees ook
"Elk bedrijf kan gehackt worden"

"Elk bedrijf kan gehackt worden"

Elk bedrijf, ongeacht de omvang, sector of branche, kan gehackt worden. Het idee dat alleen grote organisaties het doelwit zijn van hackers is een misvatting. Kleine en middelgrote bedrijven zijn vaak kwetsbaarder vanwege een gebrek aan beleid en expertise op het gebied van cybersecurity.

Waarom machine-identiteiten de sleutel zijn voor een veilige servicemesh?

Waarom machine-identiteiten de sleutel zijn voor een veilige servicemesh?

Ondanks toenemende macro-economische tegenwind blijven digitale transformaties kansen bieden. Cloudmigraties maken namelijk productiviteitsverbeteringen mogelijk en vergroten de flexibiliteit. Kubernetes is een belangrijk onderdeel geworden van deze initiatieven, omdat de verantwoordelijke teams daarmee meerdere clusters in multi-clouds kunnen imp1

Venafi integreert beheer machine-identiteiten met VMware Tanzu

Venafi integreert beheer machine-identiteiten met VMware Tanzu

VMware heeft het Venafi Control Plane voor het beheren van alle gebruikte machine-identiteiten geïntegreerd met Tanzu Service Mesh. Deze integratie biedt gebruikers van Tanzu de mogelijkheid om hun servicemesh te integreren met een vertrouwde certificeringsinstantie (CA) naar keuze, ter ondersteuning van Transport Layer Security (mTLS) tussen Kube1