Microsoft informeert gebruikers over aanvallen door staatshackers

Microsoft gaat gebruikers van Outlook.com voortaan waarschuwen indien het bedrijf aanwijzigingen heeft dat overheden hun account hebben geprobeerd te hacken. Hiermee volgt het bedrijf het voorbeeld van Facebook, Twitter, Yahoo en Google.

Oud-medewerkers van Microsoft verklaren tegenover persbureau Reuters dat in 2011 de Hotmail-accounts van ruim duizend mensen zijn gehackt. De aanval was vooral gericht op Tibetaanse en Oeigoerse leiders. Onderzoek van Microsoft wees uit dat de aanvallen vermoedelijk afkomstig waren uit China. Gebruikers werden hiervan echter niet op de hoogte gesteld, volgens Microsoft aangezien er onduidelijkheid bestond over de bron van de aanval. Wel werden gebruikers verzocht hun wachtwoord te wijzigen, zonder dat hiervoor een reden werd gegeven.

Microsoft belooft zijn beleid aan te passen en voortaan gebruikers op de hoogte te stellen van cyberaanvallen uitgevoerd door landen of hackers die door overheden worden gesteund.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.