Microsoft dicht zeer ernstig beveiligingslek in Windows met noodpatch

hacker4-gabor-kalman

Een zeer ernstig beveiligingslek in Windows is door Microsoft gedicht met een noodpatch. Het lek zit in de Microsoft Malware Protection Engine, die door verschillende beveiligingsoplossingen van Microsoft wordt gebruikt.

Het gaat om een beveiligingsprobleem dat is ontdekt door beveiligingsonderzoekers Natalie Silvanovich en Tavis Ormandy van Google Project Zero. De onderzoekers meldden maandag 8 mei op Twitter een zeer ernstig beveiligingsprobleem te hebben ontdekt in Windows. Microsoft geeft in een security advisory nu meer duidelijkheid over het probleem.

Systemen op afstand overnemen

De kwetsbaarheid geeft aanvallers de mogelijkheid systemen op afstand over te nemen. Dit is mogelijk door een speciaal geprepareerd bestand door de Microsoft Malware Protection Engine wordt gescand. Microsoft stelt dat dit geprepareerde bestand bijvoorbeeld kan worden verspreid via een website, waardoor het bestand automatisch wordt gedownload zodra een slachtoffer de website bezoekt. Daarnaast kan het bestand via e-mail of Instant Messaging diensten worden verspreid.

De Microsoft Malware Protection Engine wordt onder andere gebruikt door Windows Defender, de ingebouwde virusscanner van Microsoft die aanwezig is in Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10. Daarnaast wordt de engine ook gebruikt door:

  • Microsoft Forefront Endpoint Protection 2010,
  • Microsoft Endpoint Portection,
  • Microsoft Forefront Security for SharePoint Service Pack 3,
  • Microsoft System Center Endpoint Protection,
  • Microsoft Security Essentials,
  • Windows Intune Endpoint Protection.

Noodpatch

Microsoft heeft een noodpatch uitgebracht waarmee het probleem wordt verholpen. Het bedrijf stelt geen aanwijzingen te hebben dat het beveiligingsprobleem ‘in het wild’ is misbruikt. Microsoft adviseert gebruikers de noodpatch zo snel mogelijk te installeren en te controleren of de update goed is geïnstalleerd. Meer informatie is beschikbaar in de security advisory van Microsoft.

Meer over
Lees ook
Explosieve stijging kosten van cybercrime

Explosieve stijging kosten van cybercrime

Onlangs verscheen de vijfde editie van een gezamenlijk door het Ponemon Institute en HP uitgevoerd onderzoek naar de kosten van security. Die kosten blijken explosief toe te nemen en bedragen wereldwijd gemiddeld 12,7 miljoen dollar per organisatie. Het jaarlijkse onderzoek van het Ponemon Institute en HP’s Enterprise Security Products-divisie lu1

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaar1

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Soms kan de meest onlogische combinatie van twee dingen voor een bijzondere uitkomst zorgen. Neem nu cybersecurity en entertainment. Wat kunnen populaire films, TV-shows, boeken of videogames ons leren over security? Op het eerste oog misschien niets, maar Cory Nachreiner van WatchGuard ontdekte in zijn guilty pleasure ‘The Walking Dead’ acht over1