Microsoft: ’Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de cloud’

cloud-computing-cheryl-empey

Het aantal cyberaanvallen gericht op accounts voor clouddiensten neemt snel toe. Microsoft meldt dat het aantal aanvallen gericht op cloud gebaseerde Microsoft accounts in het eerste kwartaal van 2017 met 300% is gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Dit blijkt uit het Microsoft Security Intelligence Report Volume 22 (pdf). Het bedrijf wijst erop dat steeds meer bedrijven naar de cloud migreren. Dit maakt het voor cybercriminelen steeds interessanter cloud gebaseerde accounts aan te vallen. Microsoft stelt dat dergelijke cyberaanvallen niet alleen vaker voorkomen, maar ook steeds geavanceerder zijn. Het aantal geregistreerde inlogpogingen op cloud gebaseerde Microsoft accounts vanaf malafide IP-adressen is in het eerste kwartaal van 2017 met 44% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Interessante doelwitten

Microsoft stelt dat clouddiensten zoals Microsoft Azure voor cybercriminelen interessante doelwitten zijn, aangezien zij hiermee toegang kunnen krijgen tot virtuele machines en andere diensten. Deze kunnen vervolgens door de aanvallers worden ingezet als ‘cyberwapens’ om andere doelen aan te vallen. Microsoft stelt dat dergelijke aanvallen verspreid over de gehele wereld plaatsvinden.

Tweederde van de aanvallen op Azure services in het eerste kwartaal van 2017 werd uitgevoerd via een IP-adres in China (35,1%) of de Verenigde Staten (32,5%). Op de derde plaats staat Korea met 3,1%. Hierbij lijkt Microsoft overigens geen onderscheid te maken tussen Noord-Korea en Zuid-Korea.

Ransomware

In het rapport gaat Microsoft ook in op ransomware. Opvallend hierbij is dat Europa het meest te maken heeft met ransomware infecties. Het percentage infecties ligt in Tsjechië (0,17% in maart 2017), Italië (0,14%), Hongarije (0,14%), Spanje (0,14%), Roemenië (0,13%), Kroatie (0,13%) en Griekenland (0,12%) aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Japan (0,012%), China (0,014%) en de Verenigde Staten (0,02%) hebben volgens de IT-gigant het minst te maken met ransomware infecties.

Lees ook
Tanium werkt samen met Deep Instinct voor optimaal inzicht bij endpoint-beveiliging

Tanium werkt samen met Deep Instinct voor optimaal inzicht bij endpoint-beveiliging

Tanium, het platform waarop organisaties vertrouwen om zichtbaarheid en controle te krijgen over alle endpoints, kondigt vandaag een samenwerking aan met Deep Instinct, het eerste bedrijf dat end-to-end deep learning toepast op cybersecurity. De samenwerking biedt organisaties over de hele wereld de mogelijkheid om endpoint-beveiliging en schaalbaarheid...

Complexe infrastructuur een van de belangrijkste securityproblemen van Europese bedrijven

Complexe infrastructuur een van de belangrijkste securityproblemen van Europese bedrijven

Een van de grootste uitdagingen waar Europese bedrijven mee te maken krijgen in 2021 zijn de kosten voor het beveiligen van steeds complexere omgevingen. Dit geven IT-leiders aan in het laatste IT Security Economics-rapport van Kaspersky

Infosequre en Hoxhunt bundelen hun kennis, ervaring en krachten om organisaties nog beter te wapenen tegen phishing.

Infosequre en Hoxhunt bundelen hun kennis, ervaring en krachten om organisaties nog beter te wapenen tegen phishing.

Phishing is nog altijd de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. En daar moet verandering in komen, vindt Wilbert Pijnenburg, commercieel directeur bij Infosequre. "De gemiddelde schade voor bedrijven bedraagt €67.000 euro per phishing incident. Om over reputatieschade nog maar te zwijgen. Samen willen we organisaties weerbaarder maken tegen...