Microsoft brengt security updates uit voor Meltdown

pixabay-hacker-1944688_960_720

Microsoft maakt security patches beschikbaar voor het besturingssysteem Windows om gebruikers te beschermen tegen de Meltdown kwetsbaarheid. De patches kunnen echter alleen veilig worden geïnstalleerd indien de anti-virussoftware van gebruikers compatibel is met deze updates. Indien dit niet het geval is kan installatie leiden tot een blue screen of death.

Hiervoor waarschuwt Microsoft. De patches verhelpen de Meltdown kwetsbaarheid. Dit beveiligingslek kan worden uitgebuit door malafide applicaties om gevoelige data uit het kernelgeheugen van systemen te stelen. Alleen Intel processors zijn getroffen door Meltdown. Daarnaast is ook een tweede kritiek beveiligingslek in Intel processors aangetroffen, die ook processors van AMD en ARM treft: Spectre. Een patch voor deze kwetsbaarheid is vooralsnog niet beschikbaar.

Compatibiliteitsproblemen

Op zijn website waarschuwt Microsoft voor mogelijke compatibiliteitsproblemen met anti-virussoftware. Anti-virussoftware is alleen compatibel met de nieuwe security patches van Microsoft indien een registry key is gewijzigd. Indien dit niet het geval is, kan installatie van de patches leiden tot een blue screen of death. Verschillende anti-virusbedrijven hebben de registry key al gewijzigd, waaronder AVAST, Avira, EMSI, ESET, F-Secure, Kaspersky Lab, Malwarebytes, Microsoft en Symantec. In een overzicht van beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont kan worden nagegaan of anti-virussoftware compatibel is met de patches.

Het gaat om de volgende registry key:

Key="HKEY_LOCAL_MACHINE" Subkey="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat" Value="cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc" Type="REG_DWORD”

Gebruikers van anti-virussoftware die nog niet compatibel is kunnen de wijziging zelf doorvoeren in het registry. Dit is echter niet zonder risico; Microsoft waarschuwt dat incorrecte wijzigingen kunnen leiden tot ernstige problemen. Het bedrijf stelt het wijzigen van de registry geheel op eigen risico is.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...