Metro van San Francisco getroffen door ransomware

malware

De computersystemen van de metro in de Amerikaanse stad San Francisco zijn vermoedelijk getroffen door ransomware. De kaartjesmachines op verschillende metrostations zijn hierdoor enkele dagen onbruikbaar geweest.

Dit meldt de San Francisco Examiner. De kaartjesmachines op verschillende stations in de stad lieten zowel vrijdag 25 augustus als zaterdag 26 augustus de boodschap “You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter.” zien. Ook interne systemen van het San Francisco Municipal Transportation Agency, data de metro in San Francisco verzorgd, zijn getroffen. Het gaat hierbij onder andere om systemen die worden gebruikt om routes te verdelen over machinisten. Machinisten kregen door de cyberaanval hun routes tijdelijk via geschreven briefjes door.

70.000 euro losgeld

De aanvallers achter de aanval eisten 100 bitcoins losgeld om de systemen weer toegankelijk te maken, omgerekend bijna 70.000 euro. Het is niet duidelijk of dit losgeld is betaald. Ook is onduidelijk hoeveel machines in totaal door de ransomware zijn getroffen. De problemen zijn inmiddels opgelost.

De San Francisco Examiner heeft contact opgenomen met het e-mailadres cryptom27@yandex.com en stelt een reactie te hebben gekregen van iemand die zich ‘Andy Saolis’ noemt. Saolis stelt de ransomware te hebben verspreid met als doel hieraan geld te verdienen. De cyberaanval wordt onderzocht door het San Francisco Municipal Transportation Agency.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1