Meldplicht datalekken leidt vooralsnog tot minder meldingen dan verwacht

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), voorheen bekend als het College bescherming persoonsgegevens, heeft in de eerste week na de invoering van de meldplicht datalekken minder meldingen binnengekregen dan verwacht. Het gaat om nog geen twintig meldingen.

Dit zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de AP, tegenover NU.nl. Bedrijven zijn sinds 1 januari 2016 verplicht melding te maken van datalekken waarbij persoonsgegevens van gebruikers zijn uitgelekt, vernietigd of gewijzigd. Indien een bedrijf verzuimd hier melding van te maken of zijn IT-beveiliging niet op orde blijkt te leggen kan de AP besluiten een boete op te leggen die kan oplopen tot 820.000 euro.

Minder datalekken

"De eerste paar dagen leveren voorlopig een ander beeld op dan bij collega-toezichthouders in Europa. Er zijn dus minder datalekken dan we tot nu toe dachten dat er waren", aldus Kohnstamm.

"De Britse collega’s hebben bij de introductie van de meldplicht in eerste instantie honderden en honderden meldingen op een dag gekregen. Wij hebben er in nog geen week tijd twintig binnen gekregen."

Toenemende werkdruk

Kohnstamm is wel bezorgd over de toenemende werkdruk op de AP door de invoering van de meldplicht datalekken. Vorige week gaf Kohnstamm al aan dat de hogere werkdruk tot problemen kan leiden. De voorzitter van de AP heeft daarom om meer personeel gevraagd. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft tegenover NU.nl aan dat het budget voorlopig niet wordt verruimd. Wel belooft de minister de situatie in de gaten te houden.

Meer over
Lees ook
Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiseringsnetwerk waarmee gebruikers anoniem op internet kunnen surfen. Het gebruik van het Tor-netwerk is echter geen garantie dat de identiteit van de gebruikers daadwerkelijk geheim blijft. De gebruiker moet zijn manier van surfen ook aanpassen en goed opletten waar gegevens worden achtergelaten of wordt ingelogd. An1

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT roept de overheid op meer openheid te geven over de informatieverzoeken die in het kader van strafrechtelijk onderzoek bij ICT-bedrijven worden ingediend. Bedrijven mogen van de overheid geen uitspraken doen over deze verzoeken om het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te zitten. Vanuit de maatschappij is echter juist vraag naa1

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

Veel burgers zijn boos over de spionagepraktijken van overheden. Het is dan ook opvallend dat meer dan de helft van de burgers geen enkele maatregelen neemt om zijn online veiligheid te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid. Het onderzoek is onderdeel van Cyber Streetwise, een campagne die door de Britse overheid is opge1