‘Megahack bij Amerikaanse overheid geeft buitenlandse geheime diensten roadmap naar staatsgeheimen’

hacker

De hack bij de US Office of US Personnel Office, de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid, kan verregaande gevolgen hebben voor de Verenigde Staten (VS). De hack maakt het voor buitenlandse overheden die de data in handen krijgen kinderlijk eenvoudig Amerikaanse ambtenaren te chanteren om staatsgeheimen uit te laten lekken.

Hoge ambtenaren bevestigen tegenover The Daily Beast dat de gestolen data zeer gevoelige data bevat van ambtenaren. Het gaat hierbij onder andere over seksuele partners van ambtenaren, alcohol- en drugsgebruik, schulden, gokgedrag, huwelijks problemen en eventuele criminele activiteiten (uit het verleden). Al deze data is door de VS verzameld tijdens de screening die iedere Amerikaanse ambtenaar moet doorlopen om ‘security clearances’ te verkrijgen. Deze clearances geven toegang tot staatsgeheimen.

Schat voor buitenlandse diensten

De gestolen informatie is hierdoor werkelijk een schat voor buitenlandse geheime diensten. Niet alleen kunnen de diensten met behulp van de data exact nagaan wie toegang heeft tot welke gevoelige data, ook hebben zij direct munitie om deze ambtenaren te chanteren.

De hack kwam begin juni aans het licht. In totaal zijn de gegevens van zeker 4 miljoen ambtenaren gestolen. In eerste instantie leek het vooral te gaan om persoonsgegevens als social security-nummers, te Amerikaanse tegenhanger van het burgerservicenummer dat we in Nederland kennen. Nu blijkt het dus ook om allerlei zeer gevoelige en intieme informatie te gaan.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1