‘Meeste IT-beslissers zien Artificial Intelligence als silver bullet tegen cybersecurity-uitdagingen’

Een ruime meerderheid van de IT-beslissers gelooft dat Artificial Intelligence (AI) en het afgeleide machine learning (ML) een cruciale rol gaan spelen bij het oplossen van allerhande cybersecurityvraagstukken. In een onderzoek van IT-beveiliger ESET onder 900 IT-beslissers betitelt 75 procent deze technologieën als silver bullet in de strijd tegen cybersecurity-uitdagingen. De respondenten die positief zijn, menen vooral dat AI en ML gaan helpen bij het sneller vaststellen en daardoor adequater kunnen reageren op cyberbedreigingen (77 procent). Daarnaast gelooft 77 procent dat de technologieën bijdragen aan het verbeteren van de kennis over cybersecurity.

Vooral in de Verenigde Staten zijn IT-beslissers - werkzaam in het bedrijfsleven en bij overheden - uiterst positief. Aan de andere kant van de oceaan is 82 procent geneigd de technologieën als heilige graal te beschouwen. In Europa is er iets meer scepsis, al gelooft ook hier een ruime meerderheid in AI en ML als dé oplossing tegen cyberbedreigingen. In het Verenigd Koninkrijk heeft 67 procent deze verwachting en in Duitsland is dat 66 procent.

Onverstandig

Dave Maasland, CEO van ESET Nederland: “Rondom Artificial Intelligence en machine learning zijn in de media hypes gecreëerd. Het is zorgwekkend dat die hypes ervoor hebben gezorgd dat IT-beslissers deze technologieën als silver bullet bij de aanpak van cybersecurity-uitdagingen zien. Weliswaar is bijvoorbeeld ML van onschatbare waarde in de cybersecurity, met name in de opsporing van malware. Maar ook ML heeft zijn beperkingen. In cyberspace is er simpelweg niet één oplossing voor een probleem, zeker niet als zich telkens weer nieuwe uitdagingen en bedreigingen voordoen. Voor een goede cybersecurity zijn verschillende verdedigingslinies nodig. ML en AI zijn daar onderdelen van, maar moeten niet de enige laag zijn. Het is uiterst onverstandig dat bedrijven en organisaties in hun cybersecurity volledig vertrouwen op één technologie.”

Massale implementatie

IT-beslissers voegen de daad inmiddels massaal bij het woord: Niet alleen geloven ze in AI en ML, de IT-beslissers implementeren de technologieën bovendien in grote mate in hun cybersecurity. Hoewel de Duitse respondenten nog het vaakst terughoudend zijn bij het betitelen van AI en ML als silver bullet heeft desondanks 89 procent de ML-technologie in hun cybersecuritystrategie opgenomen. Ook in de Verenigde Staten (87 procent) en het Verenigd Koninkrijk (78 procent) is dat reeds in grote getale gebeurd.

ESET---Brengt-de-AI-hype-be
Lees ook
Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1