McAfee geeft kinderen les over risico's en gevaren van internet

kindpc

Ook kinderen hebben vaak dagelijks met de risico's en gevaren van internet te maken. Vaak zijn zij zich hiervan echter niet bewust. Zo zetten kinderen foto's van zichzelf en vrienden op Facebook, chatten met onbekenden via een webcam of klikken zonder over risico's na te denken op links die zij via e-mail of social media ontvangen. Ouders zijn vaak niet op de hoogte van de activiteiten van kinderen op internet, wat voorlichting bemoeilijkt. Dit blijkt uit een Europees onderzoek van McAfee. Enkele medewerkers van McAfee, waaronder Gert-Jan Schenk, president EMEA, geven daarom donderdag 13 februari les aan diverse groepen van basisschool De Evenaar in Heemstede.

McAfee gaat kinderen uitleggen wat zij online wel en vooral niet moeten doen. groepen van de basisschool leren hoe zij zich op internet zouden moeten gedragen en waar zij op moeten letten als zij sociale media gebruiken. Ook andere vormen van digitale interactie komen aan bod. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van leverancier-onafhankelijk materiaal. Dit materiaal is ontwikkeld in het kader van het Online Safety For Kids-programma, een wereldwijd onderwijsinitiatief waarbij vrijwilligers schoolgaande kinderen en hun ouders voorlichting geven over veilig en sociaal gebruik van internet.

Verstandig en veilig internetten

“Als vader van twee jonge kinderen zie ik zelf de noodzaak om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze verstandig en veilig met internet en digitale communicatie om moeten gaan”, zegt Gert-Jan Schenk, president McAfee EMEA, een van de mensen die op 13 februari les zal geven. “Net zoals het al tientallen jaren heel vanzelfsprekend is dat kinderen op school verkeersles krijgen, is het belangrijk dat kinderen leren dat ze ook op de digitale snelweg eerst nadenken en dan pas doen.

Schenk wijst op het feit dat veel kinderen beter met technologieën om kunnen gaan dan hun ouders. “Ouders hebben vaak geen idee wat er allemaal kan en wat hun kinderen op internet allemaal delen met anderen. Zij zouden zich daar veel meer in moeten verdiepen en hierover met hun kinderen praten. Want dat de risico’s reëel zijn, blijkt wel uit het recente nieuws over digitaal kindermisbruik”, aldus Schenk.

Do's en dont'ts

Domien Geluk, directrice van basisschool De Evenaar, zegt in een reactie: “Het is heel goed dat onze leerlingen op deze manier wegwijs gemaakt worden in de do’s en don’ts van het internet. De ontwikkelingen gaan zo snel, het is voor kinderen heel moeilijk om zich daarin goed staande te houden en veilig de weg te vinden. De technische aspecten zijn meestal niet zo’n probleem, maar de sociale vaardigheden die daarbij horen, zijn minstens zo belangrijk. We zijn dan ook heel blij dat een aantal experts van McAfee bereid is om ons op dit gebied te ondersteunen”.

Lees ook
ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

Sommige scam-mails zijn bijna hilarisch amateuristisch. Maar andere pogingen zijn soms griezelig 'echt' en nauwelijks te onderscheiden van legitieme mails. Een mooi voorbeeld publiceert ESET op zijn website We Live Security: een mail van een Chinese firma die zich voordoet als een 'domain name registration supplier' die bedoeld is om te checken of1

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1