‘Martieme sector moet zich beter beschermen tegen cyberrisico’s’

scheepvaart

De maritieme sector heeft onvoldoende bescherming genomen tegen cyberrisico’s. Dit vormt dan ook een belangrijke nieuwe dreiging voor de scheepvaartsector, die in toenemende mate vertrouwt op automatisering.

Dit blijkt uit het Safety and Shipping Review 2015 rapport van Allianz Global Corporate & Speciality SE. Cybercriminaliteit in de maritieme sector is volgens het rapport relatief nieuw, maar worden in de toekomst een verleidelijk doelwit voor hackers. Scheepvaartbedrijven zouden nu dan ook al moeten anticiperen op deze aanstormende dreiging door potentiële scenario’s te simuleren en mitigatiestrategieën te ontwikkelen.

Aanvallen op havens

Allianz Global Corporate & Speciality SE identificeert in het rapport verschillende dreigingen voor de scheepvaartsector. Zo zouden aanvallers zich kunnen richten op belangrijke havens en informatie kunnen bemachtigen over containers of zelfs sluizen kunnen sluiten.

Ook bestaat de kans dat cybercriminelen zich richten op elektronische systemen aan boord van schepen, waarbij met name navigatiesystemen een probleem zijn. Schepen die niet goed kunnen navigeren lopen immers het risico aan de grond te lopen of een aanvaring te veroorzaken met ander scheepvaartverkeer. Allianz waarschuwt dat hackers in zo’n aanval meerdere schepen van dezelfde eigenaar kan aanvallen, waardoor de schade fors kan oplopen.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.