‘Martieme sector moet zich beter beschermen tegen cyberrisico’s’

scheepvaart

De maritieme sector heeft onvoldoende bescherming genomen tegen cyberrisico’s. Dit vormt dan ook een belangrijke nieuwe dreiging voor de scheepvaartsector, die in toenemende mate vertrouwt op automatisering.

Dit blijkt uit het Safety and Shipping Review 2015 rapport van Allianz Global Corporate & Speciality SE. Cybercriminaliteit in de maritieme sector is volgens het rapport relatief nieuw, maar worden in de toekomst een verleidelijk doelwit voor hackers. Scheepvaartbedrijven zouden nu dan ook al moeten anticiperen op deze aanstormende dreiging door potentiële scenario’s te simuleren en mitigatiestrategieën te ontwikkelen.

Aanvallen op havens

Allianz Global Corporate & Speciality SE identificeert in het rapport verschillende dreigingen voor de scheepvaartsector. Zo zouden aanvallers zich kunnen richten op belangrijke havens en informatie kunnen bemachtigen over containers of zelfs sluizen kunnen sluiten.

Ook bestaat de kans dat cybercriminelen zich richten op elektronische systemen aan boord van schepen, waarbij met name navigatiesystemen een probleem zijn. Schepen die niet goed kunnen navigeren lopen immers het risico aan de grond te lopen of een aanvaring te veroorzaken met ander scheepvaartverkeer. Allianz waarschuwt dat hackers in zo’n aanval meerdere schepen van dezelfde eigenaar kan aanvallen, waardoor de schade fors kan oplopen.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1