Marktplaats voor gestolen inloggegevens staakt activiteiten

password-1433221-m

Leakbase heeft zijn activiteiten gestaakt. Deze website verkocht miljarden gebruikersnamen en wachtwoorden die zijn buitgemaakt bij datadiefstallen. Mogelijk heeft het offline gaan van Leakbase te maken met actie van de Nederlandse politie eerder dit jaar, die was gericht op de dark web marktplaats Hansa.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs. De website Leakbase was sinds september 2016 actief en beweerde meer dan 2 miljard gebruikersnamen en wachtwoorden te koop te hebben. Deze inloggegevens zouden zijn buitgemaakt bij uiteenlopende cyberinbraken, onder meer bij LinkedIn, MySpace en Dropbox. Krebs meldt twee weken geleden voor het eerst signalen te hebben gekregen van gebruikers van Leakbase dat de klantenservice van de organisatie niet langer bereikbaar was.

Website verwijst door naar HaveIBeenPwned.com

Leakbase verwijst gebruikers sinds kort door naar de website HaveIBeenPwned.com, die wordt beheerd door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt. Op deze website kunnen gebruikers controleren of hun e-mailadres voorkomt in datasets met gestolen inloggegevens die op internet zijn gepubliceerd. De bijhorende wachtwoorden staan echter niet bij HaveIBeenPwned.com opgeslagen.

De Nederlandse politie ondernam in juli actie tegen Hansa, een marktplaats op het dark web waar onder meer drugs werden verkocht. Hierbij werden verschillende verkoper en kopers die actief waren op de website gearresteerd. Een anonieme bron van Krebs meldt dat de Nederlandse politie bij het onderzoek naar Hansa ook informatie heeft aangetroffen die uiteindelijk heeft geleid tot de arrestatie van één van de eigenaren van Leakbase. Deze informatie is overigens niet door de Nederlandse politie bevestigd.

Mededeling op Twitter

Leakbase heeft op 2 december een bericht op Twitter geplaatst waarin wordt aangegeven dat de website zijn activiteiten staakt. De organisatie geeft aan dat betalende klanten met ongebruikt tegoed contact kunnen opnemen voor een compensatie.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...