Mannen leiden drie keer zoveel schade door cybercrime dan vrouwen

hacker

Mannen die doelwit worden van cybercrime leiden hierdoor gemiddeld drie keer zoveel schade dan vrouwen. Vrouwen zijn echter zes maal vaker doelwit van cybercriminelen.

Dit blijkt uit gegevens van de Economic and Cyber Crime Prevention Centre van de politie in het Britse Londen waarover Information Age bericht. Britse mannen die tussen november 2014 en oktober 2015 doelwit zijn geweest van cybercriminelen verloren gemiddeld 3.014 euro (2.354 pond). Voor vrouwen lag de schade met 1.036 euro (809 pond) een stuk lager. Een verklaring voor dit verschil geeft de Londense politie echter niet.

Vrouwen zijn zes maal vaker doelwit

Opvallend is ook dat vrouwen maar liefst zes maal vaker doelwit zijn van fraude met online winkelen of fraude op een veilingsite. Ook geven vrouwen vaker aan dat cybercriminaliteit een ‘significante impact’ heeft op hun gezondheid en financiële welzijn dan mannen. Uit de gegevens blijkt ook dat cybercriminaliteit een heftigere impact heeft naarmate slachtoffers ouder zijn.

Chris Greany, hoofd van de Britse National Police Coordinator for Economic Crime, stelt dat 80% van alle cybercriminaliteit en online fraude voorkomen kan worden als mensen en bedrijven eenvoudige maatregelen nemen. Greany doelt hiermee op het regelmatig wijzigen van wachtwoorden, het installeren van beveiligingssoftware en het verzamelen van voldoende kennis over digitale oplichting. Greany benadrukt dat mensen hier zelf een verantwoordelijkheid in hebben.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?