Malware ontdekt die industriële veiligheidssystemen manipuleert

malware

Een nieuw soort malware genaamd TRITON is specifiek gericht op de manipulatie van industriële veiligheidssystemen. De malware is in staat fysieke schade toe te brengen aan systemen en hiermee de werking van vitale infrastructuur te verstoren.

Hiervoor waarschuwt FireEye. Het beveiligingsbedrijf meldt dat Mandiant, onderdeel van FireEye, recent heeft gereageerd op een incident bij een kritieke infrastructuurorganisatie waar een aanvaller de TRITON malware heeft ingezet. Uit analyse van deze malware blijkt dat TRITON specifiek gericht is op de manipulatie van systemen die het mogelijk maken industriële systemen in geval van nood uit te schakelen. In het specifiek gaat het om Triconex Safety Instrumented System (SIS) controllers.

Staatshackers

FireEye geeft aan de aanvallers achter de malware nog niet in beeld te hebben kunnen brengen. Het bedrijf wijst er echter op dat de activiteit kenmerkend is voor een overheid die een aanval voorbereid. Ook wijst FireEye op de Stuxnet malware die in 2010 werd ingezet tegen Iran en de Industroyer die volgens FireEye door de hackersgroep Sandworm Team in 2016 is ingezet tegen Oekraïne. TRITON is net als Stuxnet en Industroyer bedoeld om beveiligingsmechanismen te blokkeren, iets wat tot fysieke schade kan leiden.

Bij de aanval waarbij TRITON is ontdekt wist een aanvaller op afstand toegang te verkrijgen tot een SIS-werkstation van de getroffen organisatie, die verder niet bij naam wordt genoemd. Vervolgens werd TRITON ingezet om de SIS-controllers te herprogrammeren en hun werking te manipuleren. Dit is echter niet in alle gevallen gelukt. Sommige SIS-controllers sloten automatisch af, wat ertoe heeft geleid dat bepaalde industriële processen werden onderbroken. Dit was uiteindelijk aanleiding voor het onderzoek waarbij de malware werd ontdekt.

Fysieke schade aanbrengen

FireEye vermoedt dat de aanvaller per ongeluk deze industriële processen heeft onderbroken in een poging het vermogen te ontwikkelen om de SIS-controllers te manipuleren en fysieke schade aan te kunnen brengen. "De aanvaller richtte zich op de SIS, wat suggereert dat hij interesse had in het uitvoeren van een aanval met hoge impact en fysieke consequenties. Dit is een aanvalsdoelstelling die we doorgaans niet zien bij cybercrimegroeperingen", schrijven onderzoekers van FireEye in zijn analyse.

"De aanvaller heeft TRITON uitgerold kort nadat toegang werd verkregen tot het SIS-systeem, wat indiceert dat zij de tool vooraf hebben gebouwd en getest. Dit ereist toegang tot hardware en software die niet breed toegankelijk is. TRITON is ook ontworpen om de communiceren met behulp van het propriëtaire TriStation protocol, wat niet openbaar is gedocumenteerd. Dit suggereert dat de aanvaller onafhankelijk dit protocol heeft gere-engineerd."

Meer informatie is te vinden in de analyse van FireEye.

Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

Eerste halfjaar van 2019 zijn meer varianten waargenomen dan in heel 2018  G DATA kondigt aan dat het een explosieve toename ziet van Emotet malware. De onderzoekers van G DATA SecurityLab namen het afgelopen halfjaar meer varianten van de malware waar dan in heel 2018. In het eerste halfjaar van 2019 zag G DATA SecurityLab maar liefst 33.000 varianten,...