Malware aangetroffen in officiële versie van Elmedia Player voor macOS

malware

Cybercriminelen zijn erin geslaagd malware te injecteren in de officiële versie van Elmedia Player voor macOS. Deze versie werd enige tijd aangeboden via de officiële website van Eltima, de ontwikkelaar van Elmedia Player.

Dit meldt ESET. Het beveiligingsbedrijf ontdekte de malware op donderdag 19 oktober en trok direct aan de bel bij Eltima. Dit bedrijf heeft direct actie ondernomen en de gewraakte versie van Elmedia Player verwijderd. Sinds 20:10 uur Nederlandse tijd wordt via de officiële website van het bedrijf weer een schone versie van de mediaspeler aangeboden. De malafide versie is niet verspreid via het geautomatiseerde updatemechanisme van Elmedia Player.

OSX/Proton

De malware die in Elmedia Player is aangetroffen is een trojan horse genaamd OSX/Proton. Deze functioneert als een backdoor en maakt het mogelijk allerlei data te stelen van geïnfecteerde systemen. Het gaat hierbij onder meer om details over het besturingssysteem, browserinformatie van Chrome, Safari, Opera en Firefox inclusief inloggegevens, cryptocurrency wallets, SSH private data, macOS keychain data, Tunnelblick VPN-configuraties, data van 1Password en data van GnuPG.

ESET adviseert gebruikers die recentelijk Elmedia Player hebben geïnstalleerd hun systeem te controleren op de aanwezig van de malware. Dit kan door te zoeken naar de volgende bestanden of mappen:

  • /tmp/Updater.app/
  • /Library/LaunchAgents/com.Eltima.UpdaterAgent.plist
  • /Library/.rand/
  • /Library/.rand/updateragent.app/

Indien één van deze bestanden of mappen bestaat, is het systeem besmet met OSX/Proton. ESET adviseert in dit geval het besturingssysteem volledig opnieuw te installeren om zeker te stellen dat de malware wordt verwijderd.

Niet uniek

Het is overigens niet de eerste keer dat macOS software wordt besmet met malware. Vorig jaar wisten cybercriminelen twee keer malware te verstoppen de Bittorrent client Transmission voor macOS. In het eerste geval werd de ransomware OSX/KeRanger aangetroffen in de software, terwijl de tweede keer de wachtwoordsteler OSX/Keydnap werd ontdekt. Daarnaast werd eerder dit jaar OSX/Proton aangetroffen in Handbrake.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...