Lek in Pwnedlist maakte 886 miljoen accountgegevens toegankelijk

Pwnedlist is een database waarin inloggegevens die op internet uitlekken worden verzameld. Gebruikers kunnen hierdoor eenvoudig controleren of hun accounts zijn gekraakt door cybercriminelen. De database blijkt echter een ernstig beveiligingslek te hebben bevat. Aanvallers konden de database misbruiken om geautomatiseerd waarschuwingen te ontvangen zodra nieuwe inloggegevens zijn uitgelekt die zij kunnen misbruiken.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brians Krebs in een blogpost. Krebs zegt een tip ontvangen te hebben van Bob Hodges, een lezer van zijn blog en security onderzoeker uit het Amerikaanse Boston. Hodges wilde een alerts instellen voor een aantal .edu en .com domeinnamen die hij beheerd, zodat hij automatisch wordt gewaarschuwd indien inloggegevens met betrekking tot deze domeinen uitlekken.

Vertificatieproces functioneert niet

Dit bleek niet mogelijk te zijn. Tijdens zijn zoektocht naar een workaround stuitte Hodges echter op iets vreemds. Het verificatieproces van Pwnedlist bleek in zijn geheel niet te functioneren, wat misbruik van de database relatief eenvoudig maakt. De website bleek in de praktijk niet te controleren of e-mailadressen en domeinnamen die een gebruiker wil monitoren ook daadwerkelijk onder zijn beheer staan.

Krebs heeft de proef op de som genomen en wist in korte tijd alert meldingen in te stellen voor het domein Apple.com. Dit had wat voeten in aarde, aangezien zijn account al lange tijd gedeactiveerd bleek te zijn. Na activatie van zijn account ontving Krebs echter binnen 12 uur een rapport met ruim 100.000 inloggegevens voor accounts die eindigen op ‘apple.com’. Deze data is opgeslagen in platte tekst en beschikbaar als spreadsheet. De beveiligingsonderzoeker wijst erop dat de impact van dit lek enorm kan zijn. Zo zouden cybercriminelen de database kunnen uitbuiten door een rapport op te vragen met alle 886 miljoen accountgegevens die Pwnedlist inmiddels heeft verzameld.

Definitief offline

Het lek is door Krebs gemeld aan InfoArmor, het bedrijf Pwnedlist. Het bedrijf heeft de website direct offline gehaald in een reactie op de melding van Krebs. Inmiddels is de site weer beschikbaar. In een nieuwe verklaring op de site meldt InfoArmor dat Pwnedlist vanaf 16 mei 2016 definitief offline wordt gehaald. Commerciële klanten worden doorverwezen naar de website van InfoArmor.

Meer over
Lees ook
Klantgegevens buitgemaakt bij hosting provider Hetzner

Klantgegevens buitgemaakt bij hosting provider Hetzner

De Zuid-Afrikaanse hosting provider Hetzner is getroffen door een datalek. De aanvaller zou gebruik hebben gemaakt van een SQL-injectie om een database van het bedrijf te kraken. Hetzner heeft externe forensische onderzoekers ingeschakeld, die in samenwerking met Hetzner de cyberaanval onderzoeken. Dit meldt Hetzner in een verklaring op haar webs1

Ook gegevens van 15,2 miljoen Britten gestolen bij Equifax-hack

Ook gegevens van 15,2 miljoen Britten gestolen bij Equifax-hack

Het datalek in mei 2017 bij het Amerikaanse kredietbureau Equifax blijkt omvangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Niet alleen gegevens van zo’n 143 miljoen Amerikaanse klanten zijn buitgemaakt, ook data van 15,2 miljoen Britse klanten zijn gestolen. Dit maakt Equifax bekend op zijn website. Het kredietbureau werd in mei 2017 getroffen door ee1

Gegevens van 17,5 miljoen gebruikers Disqus gestolen

Gegevens van 17,5 miljoen gebruikers Disqus gestolen

Gegevens gebruikers van het reactieplatform Disqus zijn gestolen bij een cyberinbraak. In totaal zijn van 17,5 miljoen door het datalek getroffen. Dit maakt Disqus bekend in een verklaring op haar website. Disqus is een platform waarmee websites gebruikers de mogelijkheid kunnen geven te reageren op berichten op hun website. Gebruikers maken bij1