Lek in gemeentenwebsites maakte afspraken tussen burgers en gemeenten zichtbaar

hacker

De websites van 20 tot 25% van alle Nederlandse gemeenten heeft een beveiligingslek bevat waardoor afspraken van burgers met de gemeenten konden worden ingezien. Ook persoonlijke gegevens van burgers waren zichtbaar. Het lek zat in een webapplicatie die wordt gebruikt voor het maken van afspraken.

De kwetsbaarheid is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Guido Vranken, die tegenover Tweakers zijn verhaal doet. Inmiddels zijn maatregelen genomen om het beveiligingsgat te dichten. Het lek zat in de webapplicatie 'Afspraken en Reserveringen’, die is ontwikkeld door JCC Software. De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) geeft tegenover Vranken aan dat deze webapplicatie door 20 tot 25% van alle Nederlandse gemeenten wordt gebruikt.

Persoonlijke gegevens inzien

Door de kwetsbaarheid konden onbevoegden toekomstige afspraken van burgers met gemeenten inzien. Hierbij waren persoonlijke gegevens van betrokken burgers zichtbaar, waaronder de naam, adres, telefoonnummer en in sommige gevallen ook het burgerservicenummer (BSN). Ook konden aanvallers gemaakte afspraken uit het systeem verwijderen. Vranken benadrukt het lek uitsluitend te hebben getest bij afspraken die hij zelf bij gemeenten heeft gemaakt. Het testen van het lek bij afspraken van derden is in strijd met de responsible disclosure richtlijnen.

Het lek is veroorzaakt door een fout in de webapplicatie 'Afspraken en Reserveringen’. Zodra een afspraak wordt aangemaakt via deze applicatie wordt deze afspraak gekoppeld aan een ‘AppointmentID’ en een e-mailadres. Burgers krijgen vervolgens een link toegestuurd waarmee zij toegang krijgen tot hun afspraak. Door een fout werd echter de AppointmentID en het e-mailadres van gebruikers in platte tekst meegestuurd. Op basis van deze informatie wist Vranken te ontdekken dat het ID van afspraken een oplopend nummer was. Hierdoor kon hij eenvoudig de ID’s van andere afspraken achterhalen, wat het mogelijk maakt afspraken van derden in te zien.

Video

In de onderstaande video demonstreert Vranken het beveiligingslek.

Meer over
Lees ook
Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1