Kwetsbaarheid in WPA2 maken wifi-netwerken kwetsbaar

wifi-1633666_960_720-pixabay-serenawong

Nieuw ontdekte beveiligingslekken in Wi-Fi Protected Access II (WPA2) maken het mogelijk WPA2-verbindingen te kraken en toegang te krijgen tot wifi-netwerken van slachtoffers. Een dergelijke aanval maakt het mogelijk gevoelige informatie die gebruikers via hun wifi-verbinding versturen te onderscheppen, maar ook om data te injecteren en manipuleren. Zo zou een aanvallen in staat kunnen zijn ransomware of malware te injecteren in websites.

De proof-of-concept exploit is ontwikkeld door de Belgische beveiligingsonderzoekers Mathy Vanhoef en Frank Piessens van de KU Leuven, die op de website krackattacks.com details vrijgeven over de aanval. De exploit geeft aanvallers de mogelijkheid de WPA2-beveiliging van wifi-netwerken te omzeilen en hierdoor toegang te krijgen tot het wifi-netwerk van slachtoffers.

Handshake

Bij de aanval wordt misbruik gemaakt van een kwetsbaarheid in de WPA2 handshake, waarmee de encryptiesleutel voor versleuteld dataverkeer wordt gegenereerd. Het blijkt mogelijk deze sleutel meerdere malen te laten uitsturen. Indien dit op een bepaalde manier gebeurd, is het mogelijk de cryptografische ‘nonce’ te hergebruiken op een manier die de encryptie volledig ondermijnt.

Vanhoef en Piessens waarschuwen dat ieder apparaat dat gebruik maakt van wifi waarschijnlijk kwetsbaar is. Vanhoef en Piessens benadrukken dat de belangrijkste kwetsbaarheid niet in access points zit, maar in apparatuur die verbinding maakt met deze access points zoals laptops, smartphones en tablets. De onderzoekers stellen dat gebruikers dan ook zo snel mogelijk al hun apparaten moeten updaten zodra beveiligingsupdates beschikbaar zijn. Daarnaast adviseren de onderzoekers gebruikers contact op te nemen met de leverancier van hun wifi-apparatuur om na te gaan of deze apparaten een update nodig hebben.

Backwards compatible

De aanval kan onmogelijk worden gemaakt door de wijze waarop de handshake wordt uitgevoerd aan te passen en zeker te stellen dat de sleutel slechts eenmaal kan worden geïnstalleerd. De onderzoekers geven aan dat huidige implementaties van WPA2 op een backwards compatible manier kunnen worden gepatcht. Dit betekent dat een gepatchte client verbinding kan maken met een ongepatcht wifi access point en vice versa.

Eerder werd de WEP-beveiliging voor wifi-netwerken al gekraakt. In een reactie hierop werd WPA ontwikkeld, dat later is doorontwikkeld tot WPA2.

Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1