Kwetsbaarheden maken overnemen domoticasystemen van Fibaro mogelijk

hacker

Domoticasystemen van de fabrikant Fibaro blijken meerdere kwetsbaarheden te bevatten. Deze beveiligingsproblemen stellen aanvallers in staat om 'smart homes' volledig op afstand over te nemen indien de webinterface toegankelijk is.

De kwetsbaarheden in het Home Center 2 en Home Center Lite van Fibaro zijn ontdekt door DearBytes-onderzoeker Wesley Neelen. Deze kastjes vormen binnen een domotica-omgeving het 'brein' dat bijvoorbeeld aangesloten mediasystemen, camera's en rolluiken kan aansturen. Via de kwetsbaarheden kreeg Neelen volledige root access. Met behulp van de zoekmachine Shodan vond Neelen ongeveer 185 kwetsbare Home Centers die via internet bereikbaar zijn.

In de onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over de kwetsbaarheden.

Beveiligingslekken zijn gedicht

De beveiligingslekken zijn inmiddels door Fibaro gedicht. Neelen heeft in februari contact opgenomen met Fibaro, waarna de melding is opgepakt door het bedrijf. Het bedrijf bracht eerder deze maand een patch uit waarmee de kwetsbaarheden zijn verholpen. DearBytes adviseert gebruikers van de getroffen domoticasystemen om zo snel mogelijk de nieuwe Fibaro-update 4.140 te installeren.

"Alle gebruikers van domoticasystemen moeten zich bewust zijn van de risico's als apparaten direct met het internet verbonden zijn", aldus Neelen in een uitgebreide blogpost over de aangetroffen kwetsbaarheid. "Als remote toegang toch noodzakelijk is, maak dan gebruik van een VPN-server. En segmenteer het thuisnetwerk zodat je de domotica-apparaten zoveel mogelijk afschermt van de rest van het netwerk."

Meer over
Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.