Kwart van de phishingwebsites is voorzien van SSL-certificaat

phishing

Cybercriminelen voorzien phishingwebsites in toenemende mate van een SSL-certificaat. Doordat deze websites in webbrowsers van een groen slotje worden voorzien zijn zij moeilijker te herkennen door gebruikers.

Hiervoor waarschuwt het bedrijf PhishLabs, dat oplossing levert dat bescherming biedt tegen phishingaanvallen. Cijfers van het bedrijf wijzen uit dat bijna een kwart van alle phishingwebsites inmiddels is voorzien van een SSL-certificaat. PhishLabs verwacht dit percentage in de toekomst alleen maar verder zal stijgen, in lijn met de toenemende omarming van HTTPS door websites. In veel gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van een certificaat dat gratis wordt afgegeven door diensten als Let's Encrypt of Comodo.

Verwarring over betekenis van groen slotje

Websites met een SSL-certificaat worden in webbrowsers voorzien van een groen slotje. PhishLabs waarschuwt dat veel gebruikers zich niet bewust zijn van de betekenis van dit slotje. Zo gaf meer dan 80% van de respondenten in een poll uitgevoerd door PhishLabs aan te denken dat dit slotje aangeeft dat een website veilig of legitiem is. Dit terwijl het slotje in werkelijkheid uitsluitend aangeeft dat de communicatie met de server waarop deze site wordt gehost is versleuteld.

PhishLabs stelt dat deze verwarring in belangrijke mate te danken is aan de wijze waarop webbrowsers websites met een SSL-certificaat aanduiden. Een voorbeeld is de webbrowser Google Chrome, die websites met een SSL-certificaat in de adresbalk voorziet van de term 'Veilig'.

Lees ook
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing

Nederlandse jongeren en jongvolwassenen worden bovengemiddeld vaak slachtoffer van phishing. Ze trappen vaker in phishingmails en lopen hierbij ook vaker financiële schade op. Tegelijkertijd onderschatten jongeren de kans dat zij slachtoffer worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude en gegevensverlies door een datalek. Dat blijkt uit een grootscha1

Significante stijging cyberaanvallen op mobiele gebruikers tijdens feestdagen

Significante stijging cyberaanvallen op mobiele gebruikers tijdens feestdagen

In veel smishing-verzoeken worden er om creditcardgegevens gevraagd om een probleem op te lossen dat verband zou hebben met de aankoop of levering van een niet-bestaand artikel. In andere gevallen proberen aanvallers persoonlijke informatie te stelen via een URL of landingspagina.

Retailers stellen Nederlandse consumenten bloot aan e-mailfraude tijdens feestdagen

Retailers stellen Nederlandse consumenten bloot aan e-mailfraude tijdens feestdagen

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliancebedrijf, presenteert nieuw onderzoek waaruit blijkt dat slechts 30% van Nederlands grootste retailers het aanbevolen en strengste niveau van DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) heeft geïmplementeerd. Dit niveau - reject mode - beschermt hen tegen cybercrimin1