Kwart van de phishingwebsites is voorzien van SSL-certificaat

phishing

Cybercriminelen voorzien phishingwebsites in toenemende mate van een SSL-certificaat. Doordat deze websites in webbrowsers van een groen slotje worden voorzien zijn zij moeilijker te herkennen door gebruikers.

Hiervoor waarschuwt het bedrijf PhishLabs, dat oplossing levert dat bescherming biedt tegen phishingaanvallen. Cijfers van het bedrijf wijzen uit dat bijna een kwart van alle phishingwebsites inmiddels is voorzien van een SSL-certificaat. PhishLabs verwacht dit percentage in de toekomst alleen maar verder zal stijgen, in lijn met de toenemende omarming van HTTPS door websites. In veel gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van een certificaat dat gratis wordt afgegeven door diensten als Let's Encrypt of Comodo.

Verwarring over betekenis van groen slotje

Websites met een SSL-certificaat worden in webbrowsers voorzien van een groen slotje. PhishLabs waarschuwt dat veel gebruikers zich niet bewust zijn van de betekenis van dit slotje. Zo gaf meer dan 80% van de respondenten in een poll uitgevoerd door PhishLabs aan te denken dat dit slotje aangeeft dat een website veilig of legitiem is. Dit terwijl het slotje in werkelijkheid uitsluitend aangeeft dat de communicatie met de server waarop deze site wordt gehost is versleuteld.

PhishLabs stelt dat deze verwarring in belangrijke mate te danken is aan de wijze waarop webbrowsers websites met een SSL-certificaat aanduiden. Een voorbeeld is de webbrowser Google Chrome, die websites met een SSL-certificaat in de adresbalk voorziet van de term 'Veilig'.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter

Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter

Beveiligingsonderzoekers van Mimecast hebben een nieuwe phishingcampagne ontdekt die gericht is op Twitter-gebruikers. In de phishingmails worden gebruikers zogenaamd geïnformeerd over het nieuwe betaalde abonnement waarmee zij een blauw vinkje achter hun naam kunnen krijgen. In werkelijkheid is dit een poging om persoonlijke gegevens te stelen.

Het creëren van de juiste gewoontes is essentieel voor online veiligheid

Het creëren van de juiste gewoontes is essentieel voor online veiligheid

Voor veel mensen klinkt cybersecurity als een ver-van-mijn-bed-show en wordt het vaak beschouwd als de verantwoordelijkheid van beveiligingsteams. Maar aanvallers houden zich niet aan deze rolverdeling. Ze vallen mensen op elke afdeling en op elk niveau aan die toegang hebben tot gevoelige data, vaak zelfs voordat beveiligingsteams tijd hebben om1