Kwart van de phishingwebsites is voorzien van SSL-certificaat

phishing

Cybercriminelen voorzien phishingwebsites in toenemende mate van een SSL-certificaat. Doordat deze websites in webbrowsers van een groen slotje worden voorzien zijn zij moeilijker te herkennen door gebruikers.

Hiervoor waarschuwt het bedrijf PhishLabs, dat oplossing levert dat bescherming biedt tegen phishingaanvallen. Cijfers van het bedrijf wijzen uit dat bijna een kwart van alle phishingwebsites inmiddels is voorzien van een SSL-certificaat. PhishLabs verwacht dit percentage in de toekomst alleen maar verder zal stijgen, in lijn met de toenemende omarming van HTTPS door websites. In veel gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van een certificaat dat gratis wordt afgegeven door diensten als Let's Encrypt of Comodo.

Verwarring over betekenis van groen slotje

Websites met een SSL-certificaat worden in webbrowsers voorzien van een groen slotje. PhishLabs waarschuwt dat veel gebruikers zich niet bewust zijn van de betekenis van dit slotje. Zo gaf meer dan 80% van de respondenten in een poll uitgevoerd door PhishLabs aan te denken dat dit slotje aangeeft dat een website veilig of legitiem is. Dit terwijl het slotje in werkelijkheid uitsluitend aangeeft dat de communicatie met de server waarop deze site wordt gehost is versleuteld.

PhishLabs stelt dat deze verwarring in belangrijke mate te danken is aan de wijze waarop webbrowsers websites met een SSL-certificaat aanduiden. Een voorbeeld is de webbrowser Google Chrome, die websites met een SSL-certificaat in de adresbalk voorziet van de term 'Veilig'.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.