KPN kan niet bewijzen dat de BND Nederlandse gesprekken heeft afgetapt

spionage

Het onderzoek van KPN naar het afluisteren van verbindingen door de Duitse inlichtingendienst BND in opdracht van de Amerikaanse NSA geeft weinig duidelijkheid. KPN stelt niet te kunnen achterhalen of verbindingen zijn afgeluisterd en of dit Nederlandse telefoongesprekken betrof.

Dit meldt de NOS. Het bedrijf onderzocht een lijst met verbindingen die door de BND in opdracht van de NSA tussen 2005 en 2008 zouden zijn afgeluisterd. De lijst met 71 Nederlandse verbindingen is vrijgegeven door de Oostenrijkse politicus Peter Pilz. Een groot deel van de verbindingen zou eigendom zijn van KPN.

Niet bekend welke klanten zijn getroffen

KPN meldt dat het voor zover te achterhalen valt lijkt te gaan om internationaal generiek telefonieverkeer, dat werd afgehandeld via telecomnetwerken van buitenlandse providers. Het bedrijf kan echter niet meer achterhalen welke klanten tussen 2005 en 2008 hiervan gebruik maakte.

Het bedrijf heeft dus geen bewijs kunnen vinden dat Nederlandse telefoongesprekken door de BND zijn afgetapt. Wel is duidelijk dat het verbindingen betreft die via Nederland liepen, waardoor dit niet kan worden uitgesloten.

AIVD

Naast KPN wordt het incident ook onderzocht door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, dat in opdracht van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. Dit onderzoek loopt nog.

Meer over
Lees ook
Litouwen: ‘Rusland valt onze overheidsnetwerken sinds 2015 aan’

Litouwen: ‘Rusland valt onze overheidsnetwerken sinds 2015 aan’

Rusland zit achter een reeks cyberaanvallen op Litouwse overheidsnetwerken. Dit stelt Rimtautas Černiauskas, hoofd van het Litouwse National Cyber Security Center. Černiauskas doet zijn uitspraken tegenover persbureau Reuters. De aanvallen zouden sinds 2015 plaatsvinden en gericht zijn op lage tot middelhoog geplaatste officieren die beschikken ov1

Kamermeerderheid wil reactie van minister op onrechtmatig verklaren van bewaarplicht telecomgegevens

Kamermeerderheid wil reactie van minister op onrechtmatig verklaren van bewaarplicht telecomgegevens

Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om een reactie op het onrechtmatig verklaren van een algemene bewaarplicht van telecomgegevens door het Europees Hof van Justitie. Tweede Kamerleden willen van de minister weten welke gevolgen deze uitspraak heeft voor het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaa1

Yahoo vraagt FBI om duidelijkheid over scannen e-mailverkeer klanten

Yahoo vraagt FBI om duidelijkheid over scannen e-mailverkeer klanten

Yahoo wil dat James Clapper, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, duidelijkheid geeft over de spionage die Yahoo voor geheime diensten heeft uitgevoerd. Yahoo mag hier zelf niets over melden, maar noemt enige openheid noodzakelijk om de actie te kunnen verantwoorden aan het publiek. Dit verzoek heeft Yahoo geuit in een brief gericht1