Koninklijke Marechaussee rolt Nederlandse drugswinkel op dark web op

Handboeien

Een Nederlandse online winkel waar werd gehandeld in drugs is opgerold door de Koninklijke Marechaussee. Bij de actie zijn zes Nederlanders gearresteerd.

Dit maakt de Koninklijke Marechaussee bekend op Facebook. Het gaat om een webwinkel op het dark web waar gebruikers drugs konden bestellen. Deze drugs werd vervolgens via reguliere pakketdiensten verstuurd naar kopers. Het gaat om een Nederlandse webwinkel, die aan klanten over de hele wereld - variërend van Rusland tot Amerika en Europese landen - verkocht.

Drugs verstopt in puzzeldozen

Het onderzoek naar de winkel startte vorig jaar nadat verschillende pakketen drugs werden aangetroffen, met daarin flinke hoeveelheden drugs. Uit het onderzoek bleek dat de verdachten een bedrijf hadden opgericht als dekmantel, en hiermee een loods in Hillegom hadden gehuurd. In deze loods werden pakketen drugs samengesteld en verstopt in puzzeldozen. Deze dozen werden vervolgens via legale pakketdiensten naar kopers gestuurd. Naar schatting is bijna 500 kilo een harddrugs op deze wijze verstuurd. De groep zou onderling en met klanten hebben gecommuniceerd met zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) telefoons, die het mogelijk maken versleuteld te communiceren.

Bij de actie tegen de online winkel zijn 11 huizen en bedrijfspanden doorzocht. Hierbij is ongeveer 70 kilo aan amfetamine, XTC, cocaïne, LSD en een vuurwapen aangetroffen. Daarnaast zijn ook geldtelmachines, verpakkingsmateriaal, 35.000 euro en 10 voertuigen in beslag genomen.