Koning Willem-Alexander bezoekt The Hague Security Delta

bezoek_koning_aan_HSD_Testbed

Zijne Majesteit de Koning heeft op 23 maart 2017 een werkbezoek gebracht aan de The Hague Security Delta (HSD) Campus in Den Haag. Koning Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van betrokken organisaties en de dagelijkse leiding van HSD.

De HSD Campus is een nationaal innovatiecentrum voor veiligheid. Binnen deze campus werken bij HSD aangesloten bedrijven, kennisinstellingen en overheden aan kennisontwikkeling en innovaties op het gebied van security. Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding over de campus en maakte kennis met een aantal initiatieven binnen HSD: de Cyber Security Academy, SAM de security robot, het Nationaal Cyber Testbed en Sweetie 2.0.

Cyber Security Alliance

De Cyber Security Alliance is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Leiden, TU Delft en de Haagse Hogeschool. De academie geeft Cyber Security talenten binnen de overheid en het bedrijfsleven de mogelijkheid een executive masteropleiding in Cyber Security te volgen. De Koning sprak met zowel professoren als studenten over uitdagingen, zoals het waarborgen van voldoende goede docenten, het anticiperen op kennisveroudering en het bewaken van de balans tussen zowel veiligheid als privacy.

SAM

SAM is een security robot die in staat is autonoom te surveilleren. De robot is ontwikkeld door Robot Security Systems/Lobeco in samenwerking met Trigion, TU Delft en gebruikers. Dankzij investeringen van HSD en partners wordt SAM inmiddels succesvol ingezet in de haven van Rotterdam.

Koning Willem-Alexander bekijkt de security robot SAM (bron: HSD)

Nationaal Cyber Testbed

Het Nationaal Cyber Testbed is een onderzoeksproject opgezet door TNO en HSD in overleg met de metropoolregio Rotterdam/Den Haag. Het project onderzoekt hoe de samenleving weerbaar kan worden gemaakt tegen cyberaanvallen. Dit is nodig, aangezien de kwetsbaarheid voor cybercrime toeneemt naarmate de mogelijkheden van digitalisering, het Internet of Things en Smart Cities toenemen. De gemeente Den Haag en KPN hebben zich als eerste aangesloten bij de ontwikkeling van het Nationaal Cyber Testbed.

Sweetie 2.0

Sweetie 2.0 is een geavanceerde versie van een chatrobot die is voorzien van kunstmatige intelligentie. De robot wordt ingezet om misbruik van kinderen via webcamseks tegen te gaan. De chatrobot wordt door Tracks Inspector, Universiteit Leiden en Tilburg University ontwikkeld in opdracht van Terre des Hommes.

Lees ook
Fortinet: ruim de helft van alle organisaties laat steken vallen met de uitvoering van hun zero trust-strategie

Fortinet: ruim de helft van alle organisaties laat steken vallen met de uitvoering van hun zero trust-strategie

Fortinet stelt het Global State of Zero Trust Report beschikbaar. Volgens dit onderzoeksrapport hebben de meeste organisaties een visie op zero trust of zijn ze bezig met de uitvoering van zero trust-initiatieven. Ruim de helft van hen is echter niet in staat om deze visie te vertalen in oplossingen die ze in de praktijk toepassen

Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Eerder deze week werd bekend dat criminelen van de FIN7-groep USB-sticks met daarop ransomware naar bedrijven sturen. Paul Visch, Regional Manager Benelux bij Lookout reageert.

Chaos biedt cybercriminelen ook in 2022 volop kansen

Chaos biedt cybercriminelen ook in 2022 volop kansen

Cyberaanvallen hebben tijdens de coronacrisis een enorme vlucht genomen. En alles lijkt erop te wijzen dat deze groei zal aanhouden. Dat komt omdat het massale thuiswerken cybercriminelen meer kansen biedt. Zij zullen misbruik blijven maken van menselijke en technologische zwakke schakels en profiteren van de groeiende IT-complexiteit die hybride werken...