‘Kinderen willen speciale internetpolitie’

kinderen-internet

Kinderen blijken veilig internet, bescherming tegen schadelijk materiaal en goed geregelde privacy het belangrijkste te vinden rond internet. Het is dan ook van belang kinderen wegwijs te maken op het internet. Kinderen zelf willen deze kennis vooral op doen op school, terwijl ouders dit juist als een taak voor thuis zien. Ook voor de overheid zou echter een taak zijn weggelegd. Kinderen zien wel iets in een speciale internetpolitie.

Dit blijkt uit onderzoek van Mediawijzer.net onder twintigduizend kinderen uit groep 7 en 8 (10-12 jaar) en hun ouders. De resultaten van het onderzoek zijn door een kinderpanel overhandigd aan de Eerste en Tweede Kamerleden Joris Backer (D66), Sharon Gesthuizen (SP), Norbert Klein (Fractie Klein) en Mohammed Mohandis (PvdA). Het overhandigen van de onderzoeksresultaten is onderdeel van de Week van de Mediawijsheid, waarmee jaarlijks aandacht wordt gevraagd voor het belang van mediawijsheid voor kinderen.

Speciale internetpolitie

Een derde van de ondervraagde kinderen geeft aan voorstander te zijn van een speciale internetpolitie. Deze politie kan helpen kinderen online veilig te houden en geeft kinderen de mogelijkheid vragen te stellen. Ouders blijken internetpolitie minder belangrijk te vinden. Zowel kinderen als ouders vinden het van belang dat ouders op internet het goede voorbeeld geven en dus veilig gedrag vertonen.

Cyberpesten is voor kinderen een belangrijk onderwerp. Zij willen graag op school leren hoe zij met deze vorm van pesten om moeten gaan. Opvallend genoeg blijkt dit voor ouders een lagere prioriteit te hebben. Privégegevens als telefoonnummers, adressen of foto’s zouden volgens kinderen niet zo maar op internet te vinden moeten zijn. Zij hebben echter weinig problemen met het opslaan van hun surfgedrag door bedrijven. Ouders denken hier hetzelfde over.

Kinderslot

Zowel ouders als kinderen zijn een voorstander van een persoonlijke code of een kinderslot om te voorkomen dat kinderen online schadelijke beelden of teksten te zien krijgen. Kinderen zijn daarnaast van mening dat foto’s waar zij zich voor schamen op hun verzoek door Google onvindbaar gemaakt zouden moeten worden. Meisjes en moeders maken zich meer zorgen over schadelijke foto’s op internet dan jongens en vaders.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.