Kassasystemen in ruim duizend IHG-hotels getroffen door malware

creditcard2

Ruim duizend hotels van het Britse InterContinental Hotels Group (IHG) zijn in december 2016 getroffen door malware. De kwaadaardige software wist zich te nestelen in kassasystemen en zocht gericht naar creditcard- en betaalkaartgegevens. Alle getroffen hotels zijn gevestigd in de Verenigde Staten (VS).

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs. IHG is een hotelketen die onder verschillende merknamen zoals Holiday Inn, Holiday Inn Express, InterContinental, Kimpton Hotels en Crowne Plaza hotelkamer aanbiedt. In totaal beschikt de keten over 5.000 hotels in bijna 100 verschillende landen.

Grootschalige fraude

Al langer is bekend dat IHG getroffen is door malware die zich op kassasystemen van de hotelketen wist te nestelen. De malware zou tussen 29 september 2016 en 29 december 2016 actief zijn geweest op de systemen van IHG. Krebs meldde in eerste instantie dat fraude experts van meerdere banken een patroon zagen die wees op grootschalige fraude bij ongeveer 5.000 hotels van IHG.

De hotelketen erkende de malwareuitbraak in februari, maar gaf toen aan dat de uitbraak zich beperkte tot ongeveer een dozijn hotels. IHG heeft nu echter een tool online gepubliceerd waarmee klanten kunnen controleren of hotels die zij hebben bezocht door de malware zijn getroffen. Deze tool laat volgens Krebs zien dat in ieder geval 1.000 hotels zijn getroffen door de malware.

Extern forensisch team

Ook wijst Krebs erop dat IHG franchiseondernemers gratis ondersteuning van een extern forensische team heeft aangeboden, dat zoekt naar aanwijzigingen van een malwarebesmetting. Niet iedere ondernemer zou echter staan te springen op dit aanbod in te gaan, waardoor niet alle hotels van IHG zijn onderzocht. Het is dus goed mogelijk dat het aantal besmette hotels in de toekomst verder gaat oplopen.

Meer over
Lees ook
Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Google voegt een nieuwe functie toe aan de webbrowser Google Chrome. De functie waarschuwt gebruikers automatisch zodra de instellingen van hun webbrowser zijn gewijzigd. Dit moet voorkomen dat cybercriminelen ongemerkt de browser kunnen aanpassen. Malware is in staat allerlei instellingen op een computer te waarschuwen, waaronder instellingen va1