Kaspersky vindt zero-day exploit in Desktop Window Manager

kaspersky-lab

Onderzoekers van Kaspersky hebben begin 2021 nog een zero-day exploit ontdekt, na verdere analyse van de reeds gerapporteerde CVE-2021-1732-exploit die door de BITTER APT-groep werd gebruikt. De experts zijn momenteel niet in staat om deze exploit te koppelen aan een bekende dreigingsactor.

Een zero-day kwetsbaarheid is een onbekende softwarebug. Bij identificatie en ontdekking stelt het aanvallers in staat om op de achtergrond schadelijke activiteiten uit te voeren, met onverwachte en destructieve gevolgen.

Tijdens het analyseren van de CVE-2021-1732 exploit, vonden Kaspersky-experts nog een zero-day exploit en meldden deze in februari aan Microsoft. Na bevestiging dat het om een zero-day ging, kreeg deze de aanduiding CVE-2021-28310.

Volgens de onderzoekers wordt deze exploit willekeurig gebruikt, mogelijk door verschillende bedreigingsactoren. Het is een escalation of privilege (EoP) exploit, gevonden in Desktop Window Manager, die aanvallers in staat stelt lukraak codes uit te voeren op de computer van een slachtoffer.

Het is waarschijnlijk dat de exploit samen met andere browser-exploits wordt gebruikt om aan sandboxes te ontsnappen of systeemrechten te verkrijgen voor verdere toegang.

Kaspersky's eerste onderzoek heeft niet de volledige infection chain aan het licht gebracht, dus het is niet bekend of de exploit samen met een andere zero-day wordt gebruikt, of is gekoppeld aan bekende, gepatchte kwetsbaarheden.

"De exploit werd in eerste instantie geïdentificeerd door onze geavanceerde exploit-preventietechnologie en bijbehorende detectierecords. In feite hebben we de afgelopen jaren een veelvoud aan exploit-beschermingstechnologieën in onze producten ingebouwd die verschillende zero-days hebben gedetecteerd en hun effectiviteit keer op keer bewijzen. We zullen de verdediging van onze gebruikers blijven verbeteren door onze technologieën te optimaliseren en samen te werken met externe leveranciers om kwetsbaarheden te patchen, zodat het internet voor iedereen veiliger wordt", aldus Boris Larin, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Meer informatie over BITTER APT en IOC's is beschikbaar voor klanten van de Kaspersky Intelligence Reporting service. Contact: intelreports@kaspersky.com.

 

Een patch voor de 'elevation of privilege vulnerability' CVE-2021-28310 werd uitgebracht op 13 april 2021. Kaspersky producten detecteren deze exploit met de volgende uitspraken:

  • HEUR:Exploit.Win32.Generic
  • HEUR:Trojan.Win32.Generic
  • PDM:Exploit.Win32.Generic

 

Lees ook
Proofpoint: FluBot-malware verspreidt zich snel door Europa

Proofpoint: FluBot-malware verspreidt zich snel door Europa

Na een korte pauze begin maart 2021, die wordt toegeschreven aan arrestaties door de Spaanse autoriteiten, is de FluBot-malware weer terug van weggeweest. De malware verspreidt zich nu in rap tempo door verschillende Europese landen via sms-berichten.

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

De politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek onder IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast . Zo was ruim de helft (53%)...

Werkgroep voor juridische informatica voor veilige e-mail en chatapplicaties gestart

Werkgroep voor juridische informatica voor veilige e-mail en chatapplicaties gestart

Begin april heeft de werkgroep ‘NTA 7530: Juridische informatica - Eisen voor veilige e-mail en chatapplicaties’ een start gemaakt met een nieuwe norm binnen het juridische veld en de ketenpartners