Kaspersky publiceert eerste Transparency Report

kaspersky-lab-400300

Kaspersky zet zich in voor meer transparantie en heeft informatie openbaar gemaakt over verzoeken die het heeft ontvangen van overheids- en wetshandhavingsinstanties en gebruikers om gegevens en technische expertise in 2020 en het eerste halfjaar van 2021.

Dankzij het groeiende belang van technologie in het moderne leven, groeit ook de vraag naar meer transparantie van de software die we gebruiken, waaronder security-oplossingen. Om aan deze vraag tegemoet te komen, heeft Kaspersky zijn eerste transparantierapport uitgebracht, Law enforcement and government requests report. Het rapport is er om zijn gebruikers te helpen begrijpen hoe het bedrijf reageert op dergelijke verzoeken en hoe het omgaat met de databeveiliging en privacy van gebruikers.

De behoefte aan samenwerking tussen de IT-gemeenschap neem toe, doordat het aantal cyberaanvallen elk jaar groeit en een bedreiging vormt voor de juiste ontwikkeling en het juiste gebruik van digitale technologieën.Om transnationale cybercriminaliteit succesvol te bestrijden en ervoor te zorgen dat zijn gebruikers veilig en beschermd zijn en vertrouwen hebben in de cyberwereld, werkt Kaspersky samen met rechtshandhavingsinstanties (Law Enforcement Agencies; LEA's) over de hele wereld.

Kaspersky heeft publiekelijk zijn aanpak gedeeld bij het reageren op verzoeken van wereldwijde overheids- en rechtshandhavingsinstanties in twee categorieën: gebruikersgegevens en technische expertise. Kaspersky maakte ook informatie bekend over het aantal van dergelijke verzoeken per land voor 2020 en de eerste zes maanden (H1) van 2021:

  • In 2020 ontving Kaspersky 160 verzoeken van overheden en LEA's uit 15 landen. 132 daarvan waren voor Niet-persoonlijke Technische Informatie & Expertise. Alle verzoeken om gebruikersgegevens (28) werden verwerkt en afgewezen vanwege het ontbreken van gegevens of het niet voldoen aan wettelijke verificatie-eisen.
  • In H1 2021 ontving Kaspersky 105 verzoeken van overheden en LEA's uit 17 landen. 40 procent daarvan werd verwerkt en afgewezen vanwege een gebrek aan gegevens of het niet voldoen aan wettelijke verificatievereisten. In totaal waren 89 verzoeken die in de eerste zes maanden van dit jaar werden ontvangen voor Niet-Persoonlijke Technische Informatie & Expertise.

Kaspersky geeft wetshandhavings- of overheidsorganisaties nooit toegang tot gebruikersgegevens of de infrastructuur van het bedrijf. Het bedrijf verstrekt op verzoek informatie over dergelijke gegevens, maar derden kunnen direct noch indirect toegang krijgen tot zijn infrastructuur of gegevens. Daarnaast worden alle verzoeken onderworpen aan verplichte juridische verificatie voordat dergelijke verzoeken worden goedgekeurd, afgewezen of in beroep genomen.

 

Voor meer informatie over het Kaspersky Global Transparency Initiative kun je hier de website bezoeken.

Lees ook
82% van de organisaties in Nederland heeft moeite om aan de deadline van de AVG te voldoen en loopt daardoor kansen mis

82% van de organisaties in Nederland heeft moeite om aan de deadline van de AVG te voldoen en loopt daardoor kansen mis

Wanneer de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) volgende week van kracht wordt, zegt 85% van de bedrijven in Europa en de Verenigde Staten dat ze nog niet volledig voldoen aan de AVG. In Nederland is dit percentage 82%. Volgens een nieuw rapport van Capgemini's Digital Transformation Institute, "Seizing the GDPR Advantage: From mandate t1

Onderzoek SANS: ‘Cyber Threat Intelligence biedt meerwaarde, maar vacatures moeilijk in te vullen'

Onderzoek SANS: ‘Cyber Threat Intelligence biedt meerwaarde, maar vacatures moeilijk in te vullen'

Uit het nieuwe SANS Cyber Threat Intelligence (CTI) rapport blijkt dat CTI volwassen wordt en bedrijven merkbaar steeds meer voordelen biedt. Respondenten geven echter ook aan dat het enorm lastig is om vaardige CTI-medewerkers te vinden om deze discipline te implementeren en beheren. Een van de duidelijkste trends voor de afgelopen drie jaar is d1

Rapport McAfee en CSIS: cybercrime kost wereldeconomie bijna 500 miljard euro

Rapport McAfee en CSIS: cybercrime kost wereldeconomie bijna 500 miljard euro

McAfee heeft samen met het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies (CSIS) een rapport gepubliceerd waaruit blijkt welke impact cybercrime heeft op de wereldeconomie. Het rapport, ‘Economic Impact of Cybercrime - No Slowing Down’ concludeert dat cybercrime een schade van ruim 600 miljard US dollar (bijna 500 miljard euro) veroorz1