Kaspersky publiceert eerste Transparency Report

kaspersky-lab-400300

Kaspersky zet zich in voor meer transparantie en heeft informatie openbaar gemaakt over verzoeken die het heeft ontvangen van overheids- en wetshandhavingsinstanties en gebruikers om gegevens en technische expertise in 2020 en het eerste halfjaar van 2021.

Dankzij het groeiende belang van technologie in het moderne leven, groeit ook de vraag naar meer transparantie van de software die we gebruiken, waaronder security-oplossingen. Om aan deze vraag tegemoet te komen, heeft Kaspersky zijn eerste transparantierapport uitgebracht, Law enforcement and government requests report. Het rapport is er om zijn gebruikers te helpen begrijpen hoe het bedrijf reageert op dergelijke verzoeken en hoe het omgaat met de databeveiliging en privacy van gebruikers.

De behoefte aan samenwerking tussen de IT-gemeenschap neem toe, doordat het aantal cyberaanvallen elk jaar groeit en een bedreiging vormt voor de juiste ontwikkeling en het juiste gebruik van digitale technologieën.Om transnationale cybercriminaliteit succesvol te bestrijden en ervoor te zorgen dat zijn gebruikers veilig en beschermd zijn en vertrouwen hebben in de cyberwereld, werkt Kaspersky samen met rechtshandhavingsinstanties (Law Enforcement Agencies; LEA's) over de hele wereld.

Kaspersky heeft publiekelijk zijn aanpak gedeeld bij het reageren op verzoeken van wereldwijde overheids- en rechtshandhavingsinstanties in twee categorieën: gebruikersgegevens en technische expertise. Kaspersky maakte ook informatie bekend over het aantal van dergelijke verzoeken per land voor 2020 en de eerste zes maanden (H1) van 2021:

  • In 2020 ontving Kaspersky 160 verzoeken van overheden en LEA's uit 15 landen. 132 daarvan waren voor Niet-persoonlijke Technische Informatie & Expertise. Alle verzoeken om gebruikersgegevens (28) werden verwerkt en afgewezen vanwege het ontbreken van gegevens of het niet voldoen aan wettelijke verificatie-eisen.
  • In H1 2021 ontving Kaspersky 105 verzoeken van overheden en LEA's uit 17 landen. 40 procent daarvan werd verwerkt en afgewezen vanwege een gebrek aan gegevens of het niet voldoen aan wettelijke verificatievereisten. In totaal waren 89 verzoeken die in de eerste zes maanden van dit jaar werden ontvangen voor Niet-Persoonlijke Technische Informatie & Expertise.

Kaspersky geeft wetshandhavings- of overheidsorganisaties nooit toegang tot gebruikersgegevens of de infrastructuur van het bedrijf. Het bedrijf verstrekt op verzoek informatie over dergelijke gegevens, maar derden kunnen direct noch indirect toegang krijgen tot zijn infrastructuur of gegevens. Daarnaast worden alle verzoeken onderworpen aan verplichte juridische verificatie voordat dergelijke verzoeken worden goedgekeurd, afgewezen of in beroep genomen.

 

Voor meer informatie over het Kaspersky Global Transparency Initiative kun je hier de website bezoeken.

Meer over
Lees ook
Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint presenteert zijn jaarlijkse Human Factor-rapport. Hierin zijn de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico's (kwetsbaarheid, aanvallen en privileges) uitvoerig geanalyseerd. Daarnaast beschrijft het rapport hoe de gebeurtenissen van 2020 het huidige dreigingslandschap hebben veranderd

Cisco Global Networking Trends Report 2021: van continuïteit naar veerkracht

Cisco Global Networking Trends Report 2021: van continuïteit naar veerkracht

Het Cisco Global Networking Trends Report 2021 ziet een hernieuwde nadruk op IT-flexibiliteit als belangrijkste algemene trend om de veerkracht van het bedrijf te vergroten. In tegenstelling tot de huidige inspanningen op het gebied van bedrijfscontinuïteit, hebben organisaties veerkracht nodig om goed te kunnen inspelen op onvoorziene en ingrijpende...

Hoe Nederland internationaal cyberdreiging kan tegengaan

Hoe Nederland internationaal cyberdreiging kan tegengaan

Steeds meer landen kunnen cyberaanvallen uitvoeren die grote schade aanrichten aan mensen, bedrijven en overheidsinstellingen. Vrijwel alle landen gebruiken deze cyberwapens ook. Ze bespioneren elkaar en proberen in elkaars digitale systemen te infiltreren; sommige staten voeren cybersabotage uit of verspreiden desinformatie. Nederland heeft, met zijn...