Kaspersky Lab vecht Amerikaans verbod op software aan

Eugene Kaspersky

Kaspersky Lab vecht het verbod op het gebruik van zijn software door Amerikaanse overheidsdiensten aan. Het Russische anti-virusbedrijf noemt het verbod onrechtmatig en gebaseerd op subjectieve bronnen.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (DHS) kondigde in september een verbod aan op het gebruik van software van Kaspersky Lab door Amerikaanse overheidsdiensten. De New York Times meldde in oktober op basis van anonieme bronnen dat de Amerikaanse overheid vermoedt dat Russische staatshackers de beveiligingssoftware van Kaspersky hebben omgebouwd tot een zoekmachine. Hierdoor zou de software ingezet kunnen worden om op systemen van gebruikers te zoeken naar gevoelige informatie van ondermeer de Amerikaanse overheid. Ook maken de Amerikanen zich zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten.

Toezeggingen door Kaspersky Lab

Kaspersky Lab heeft altijd ontkent mee te werken aan spionage door welk land dan ook. Ook heeft het bedrijf in oktober aangekondigd zijn software door een externe partij te laten onderzoeken. Dit onderzoek zou begin 2018 moeten plaatsvinden. Daarnaast wil Kaspersky Lab transparency centers openen waar klanten zoals overheidsorganisaties de broncode van Kaspersky software zelf kunnen onderzoeken. Ook voerde het bedrijf een intern onderzoek uit naar de aantijgingen.

Ondanks deze toezeggingen zette de Amerikaanse president Donald Trump deze week zijn handtekening onder een verbod op het gebruik van de software. Kaspersky stapt nu dus naar de rechter om dit verbod ongedaan te maken. Het Russische bedrijf zegt door het verbod niet alleen reputatieschade te hebben opgelopen in de security branche, maar ook zijn verkoopcijfers in de VS te hebben zien teruglopen.

'Geen eerlijke kans'

"Aangezien Kaspersky Lab geen eerlijke kans heeft gekregen rond deze aantijgingen en er geen technisch bewijsmateriaal is geleverd dat de acties van de DHS rechtvaardigt, is het in het belang van het bedrijf zich in deze zaak te verdedigen. Ongeacht de beslissing van het DHS blijven we doen wat echt van belang is: de wereld veiliger maken van cybercrime", zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, in een reactie. In een open brief gaat Eugene Kaspersky uitgebreid in op de aantijgingen en het beroep dat Kaspersky Lab hier tegen aantekent.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...