Kaspersky Lab overweegt VS inzage te geven in broncode

Eugene-Kaspersky

Kaspersky Lab overweegt de Amerikaanse autoriteiten inzage te geven in broncode van zijn beveiligingssoftware. De inzage moet zorgen wegnemen dat de Russische overheid software van Kaspersky Lab mogelijk gebruikt om doelwitten te bespioneren.

Dit zegt Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van Kaspersky Lab, in een interview met Associated Press (AP). De Amerikaanse autoriteiten uiten in toenemende mate zorgen over de banden tussen Kaspersky Lab en de Russische overheid. Zo overweegt het Amerikaanse congres het gebruik van de beveiligingssoftware van het Russische bedrijf door het Pentagon te verbieden. Ook doet de NSA momenteel onderzoek naar Kaspersky Lab.

R&D-afdeling verhuizen

Eugene Kaspersky geeft aan verschillende stappen te willen zetten om de zorgen over Kaspersky Lab weg te nemen. Zo wil het bedrijf de Amerikaanse autoriteiten niet alleen inzage geven in de broncode van zijn producten, ook overweegt het bedrijf een deel van zijn R&D-afdeling te verhuizen naar de Verenigde Staten. Daarnaast toont Kaspersky zich bereid te getuigen bij hoorzittingen.

“Indien de Verenigde Staten daar behoeften aan hebben, kunnen wij de broncode vrijgegeven”, aldus Eugene Kaspersky tegenover AP. “Ik zal alles doen om te bewijzen dat wij geen kwade bedoelingen hebben.”

Bezoek van de FBI

De oprichter van Kaspersky Lab bevestigt in het onderzoek daarnaast berichtgeving van NBC dat tenminste twaalf Amerikaanse medewerkers van Kaspersky Lab bezoek hebben gehad van FBI-agenten. Kaspersky geeft aan niet te weten wat het onderwerp was van de gesprekken tussen zijn medewerkers en de FBI.

Tot slot bevestigt Eugene Kaspersky verschillende voormalig medewerkers van Russische inlichtingendiensten in dienst te hebben. Veel van hen zouden goede banden hebben met de Russische overheidssector en daarom actief zijn op de sales afdeling van Kaspersky Lab. Eugene Kaspersky stelt dat het interne bedrijfsnetwerk van Kaspersky Lab in belangrijke mate is gesegmenteerd, wat misbruik door één enkele medewerker onmogelijk maakt.

Meer over
Lees ook
Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren. De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Int1

‘Internet of Things zorgt in 2014 voor nieuwe mobiele toepassingen en grotere cybersecurity uitdagingen’

‘Internet of Things zorgt in 2014 voor nieuwe mobiele toepassingen en grotere cybersecurity uitdagingen’

Bedrijven krijgen het komend jaar te maken met grotere uitdagingen op het gebied van cybersecurity, nu het gebruik van mobiele apparatuur en applicaties en het zakelijk gebruik van het Internet of Things sneller toenemen dan het vermogen van organisaties om hun bedrijfskritische data te beschermen. Dit voorspelt Unisys. “Omdat steeds meer producte1

Explosieve stijging kosten van cybercrime

Explosieve stijging kosten van cybercrime

Onlangs verscheen de vijfde editie van een gezamenlijk door het Ponemon Institute en HP uitgevoerd onderzoek naar de kosten van security. Die kosten blijken explosief toe te nemen en bedragen wereldwijd gemiddeld 12,7 miljoen dollar per organisatie. Het jaarlijkse onderzoek van het Ponemon Institute en HP’s Enterprise Security Products-divisie lu1