Kaspersky Lab ontdekt meerdere kwetsbaarheden in wijd verspreide bedrijfssoftware voor licentiebeheer

ICS CERT onderzoekers van Kaspersky Lab hebben een aantal ernstige kwetsbaarheden aangetroffen in het licentiebeheersysteem Hardware Against Software Piracy (HASP), dat veel wordt toegepast in bedrijfs- en ICS-omgevingen om software onder licentie te activeren. Wereldwijd loopt het aantal systemen met deze technologie wellicht in de honderdduizenden of meer.

De betreffende USB-tokens worden in verschillende organisaties op grote schaal toegepast voor eenvoudige activering van softwarelicenties. De systeembeheerder sluit het token aan op de computer waarop de te activeren software staat. Het zal dan, als het goed is, bevestigen dat de software legitiem is, dus niet illegaal gekopieerd. Vervolgens wordt de software geactiveerd en kan de gebruiker van de pc of server ermee werken.

kas Zodra het token voor de eerste keer op een pc of server wordt aangesloten, downloadt Windows de softwaredriver van de server van de leverancier om ervoor te zorgen dat de tokenhardware op de juiste manier samenwerkt met de computerhardware. In sommige gevallen wordt het stuurprogramma meegeleverd met software van derden die van bovengenoemd licentiebeheersysteem gebruikmaakt. Onze experts hebben vastgesteld dat deze software na installatie poort 1947 van de computer toevoegt aan de lijst met uitzonderingen van de Windows Firewall, zonder de gebruiker daarover te informeren. Dit zet de poort open voor een aanval op afstand. Een aanvaller hoeft nu alleen het aan te vallen netwerk te scannen op openstaande poorten 1947 om alle op afstand beschikbare computers te identificeren.

Nog belangrijker is dat de poort ook ná het verwijderen van het token open blijft staan. Dit betekent dat een aanvaller zelfs in een gepatchte en beschermde bedrijfsomgeving alleen software met de HASP-oplossing hoeft te installeren of het token éénmaal aan een pc – zélfs een vergrendelde – hoeft te koppelen om deze beschikbaar te maken voor aanvallen op afstand.

Onderzoekers hebben in totaal veertien kwetsbaarheden vastgesteld in een component van de software-oplossing, waaronder meerdere DoS-kwetsbaarheden en verschillende RCE's (Remote Code Execution, uitvoering op afstand van willekeurige code) die bijvoorbeeld automatisch worden geëxploiteerd, niet op basis van gebruikersrechten, maar op basis van de meest geprivilegieerde systeemrechten. Dit biedt aanvallers de mogelijkheid om iedere willekeurige code uit te voeren. Alle vastgestelde kwetsbaarheden kunnen zeer gevaarlijk zijn en veel schade veroorzaken voor bedrijven.

Alle informatie is aan de leverancier gerapporteerd. De gevonden kwetsbaarheden hebben de volgende CVE-nummers ontvangen:

"Gezien de wijdverbreide toepassing van dit licentiebeheersysteem zijn de gevolgen mogelijk zeer groot, omdat deze tokens niet alleen worden gebruikt in normale bedrijfsomgevingen, maar ook bij kritieke voorzieningen met strikte regels voor externe toegang”, zegt Vladimir Dashchenko, hoofd van de vulnerability research group van Kaspersky Lab ICS CERT. “Deze regels kunnen nu eenvoudig worden omzeild, wat een groot risico voor belangrijke netwerken betekent.”

Direct na de ontdekking heeft Kaspersky Lab deze kwetsbaarheden bij de betrokken softwareleveranciers gemeld, waarop deze bedrijven beveiligingspatches hebben uitgegeven.

Kaspersky Lab ICS CERT raadt gebruikers van de betreffende producten ten zeerste aan het volgende te doen:

  • Installeer zo snel mogelijk de nieuwste (beveiligde) versie van het stuurprogramma of neem contact op met de leverancier voor instructies over het updaten van het stuurprogramma.
  • Sluit poort 1947, in ieder geval in de externe firewall (van het netwerk), maar alléén als dit geen bedrijfsprocessen verstoort.
Lees ook
Amerikaanse ministerie van Defensie daagt hackers uit het Pentagon te hacken

Amerikaanse ministerie van Defensie daagt hackers uit het Pentagon te hacken

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zet een programma op dat hackers de mogelijkheid geeft het Pentagon te hacken, zonder dat zij hiervoor de gevangenis in draaien. Door de hackers community om medewerking te vragen hoopt het ministerie beveiligingsgaten op te sporen voordat deze worden ontdekt en misbruikt door cybercriminelen. Al langer make1

Facebook keert 936.000 dollar uit via bug bounty programma

Facebook keert 936.000 dollar uit via bug bounty programma

Facebook heeft in 2015 in totaal 936.000 dollar uitgekeerd aan beveiligingsonderzoekers voor het melden van beveiligingsgaten en kwetsbaarheden. In totaal hebben 210 beveiligingsonderzoekers een beloning ontvangen van Facebook. Zij stuurden in totaal 526 geldige meldingen in. 102 bugs hebben volgens het security team van Facebook een ‘grote impact1

Ernstige kwetsbaarheid aangetroffen in TrendMicro Antivirus

Ernstige kwetsbaarheid aangetroffen in TrendMicro Antivirus

Trend Micro Antivirus voor het Windows platform blijkt een ernstige kwetsbaarheid te bevatten. Aanvallers die de kwetsbaarheid misbruiken kunnen via malafide websites opdrachten uitvoeren op systemen van derden en machines op afstand overnemen. Het beveiligingslek is ontdekt door Tavis Ormandy, een beveiligingsonderzoeker van Google. Het probleem1