Kaspersky Lab maakt gedistribueerde versie van malwarescanner YARA beschikbaar

malware

Het Global Research & Analysis Team (GReAT) van Kaspersky Lab lanceert een gedistribueerde variant van YARA, een open source tool die wordt gebruikt om onbekende varianten van malware op te sporen. De tool heet KLara en zoekt naar patronen en kan op basis van complexe criteria verdachte bestanden herkennen.

Dit meldt Kaspersky Lab in een blogpost op SecureList. YARA is een tool die oorspronkelijk is ontwikkeld door Victor Manuel Alvarez, een beveiligingsonderzoeker die werkzaam is bij VirusTotal. Kaspersky Lab geeft aan veel open source projecten te gebruiken voor R&D-doeleinden en met de gedistribueerde variant van YARA terug te willen geven aan de open source community.

'Traditionele maatregelen zijn niet langer effectief'

Traditionele beschermingsmaatregelen zijn volgens Kaspersky Lab in het hedendaagse complexe dreigingslandschap niet langer effectief. Het is volgens het team van groot belang moderne beveiligingssystemen uit te rollen, in combinatie met continue netwerkmonitoring en incident response om hardware en software effectief te kunnen beschermen. Maatregelen die gisteren echter effectief waren, garanderen vandaag niet hetzelfde niveau van zekerheid. Indicators of Compromise (IoC) kunnen helpen bekende malware of een actieve infectie op te sporen. Steeds vaker worden tools echter op maat ontwikkeld voor een specifiek doelwit, waardoor IoC's veel minder effectief zijn.

YARA biedt uitkomst. Wie de juiste detectieregels instelt kan volgens Kaspersky Lab met behulp van YARA onbekende malware, exploits en zero-days opsporen die op geen enkele andere wijze gevonden hadden kunnen worden. De regels kunnen worden toegepast op netwerken en op meerdere multiscannersystemen. Kaspersky Lab stelt dat een tool als YARA echter de beste resultaten oplevert indien deze wordt toegepast op een grote hoeveelheid data. Hiervoor is echter veel rekenkracht nodig.

Beschikbaar via webinterface

Met KLara maakt Kaspersky Lab nu een gedistribueerde variant van YARA beschikbaar. KLara is geschreven in Python en stelt onderzoekers in staat één of meerdere YARA regels toe te passen op een grotere verzameling samples. KLara kan worden beheerd via een webinterface, waar gebruikers nieuwe taken kunnen klaarzetten, de status van taken kunnen bekijken en scanresultaten kunnen inzien. Zodra scanresultaten beschikbaar zijn, worden onderzoekers hiervan via e-mail op de hoogte gesteld.

De broncode van KLara is door Kaspersky Lab vrijgegeven op GitHub onder een GNU General Public License v3.0. Meer informatie over de tool is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1