Kaspersky Lab laat broncode onderzoeken door externe partij

spionage

Kaspersky Lab maakt bekend vanaf begin 2018 de broncode van zijn software te gaan laten onderzoeken door een ‘internationaal erkende autoriteit’. Om welke partij het precies gaat is niet bekend.

Recentelijk is onrust ontstaan over de software van Kaspersky Lab, nadat de New York Times op basis van anonieme bronnen meldde dat Russische staatshackers via de software gebruikers zouden bespioneren. De inlichtingendiensten zouden erin zijn geslaagd de software om te toveren tot een soort zoekmachine, waarmee zij systemen van gebruikers kunnen doorzoeken op gevoelige informatie van overheidsorganisaties en bedrijven.

Amerikaans verbod

De cyberspionage zou zijn ontdekt door een Israëlische inlichtingendienst die twee jaar geleden inbrak op het netwerk van Kaspersky Lab. De dienst zou op het netwerk activiteiten van Russische staatshackers hebben ontdekt die erop wijzen dat zij systemen van gebruikers doorzoeken op gevoelige informatie. De Israëliërs hebben vervolgens de Amerikanen hebben gewaarschuwd. Deze waarschuwing zou voor de Verenigde Staten (VS) de directe aanleiding zijn geweest het recente verbod op het gebruik van Kaspersky software binnen overheidsdiensten.

Kaspersky Lab ontkent de aantijgingen en stelt overheden nooit geholpen te hebben of te zullen helpen bij cyberspionage. Om zorgen bij klanten weg te nemen kondigt het bedrijf nu aan een externe partij de broncode van zijn software en toekomstige producten te laten onderzoeken. “We willen laten zien dat we volledig open en transparant zijn”, zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, tegen Reuters. “We hebben niets te verbergen.”

Transparency centers

Het Russische beveiligingsbedrijf kondigt ook aan transparency centers te gaan openen. De eerste moet in 2018 zijn deuren openen, terwijl in 2020 een center moet openen in Azië, Europa en de VS. Dit centrum geeft klanten, overheidsorganisaties en bezorgde bedrijven de mogelijkheid zelf de broncode van Kaspersky software te onderzoeken.

Tot slot verhoogt Kaspersky Lab de beloningen voor ethische hackers en beveiligingsonderzoekers voor het opsporen van kwetsbaarheden en beveiligingsproblemen in zijn software. Onderzoekers kunnen voortaan maximaal 100.000 dollar verdienen met het melden van beveiligingsproblemen in de belangrijkste producten van Kaspersky Lab.

Meer over
Lees ook
WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1