Kaspersky Lab laat broncode onderzoeken door externe partij

spionage

Kaspersky Lab maakt bekend vanaf begin 2018 de broncode van zijn software te gaan laten onderzoeken door een ‘internationaal erkende autoriteit’. Om welke partij het precies gaat is niet bekend.

Recentelijk is onrust ontstaan over de software van Kaspersky Lab, nadat de New York Times op basis van anonieme bronnen meldde dat Russische staatshackers via de software gebruikers zouden bespioneren. De inlichtingendiensten zouden erin zijn geslaagd de software om te toveren tot een soort zoekmachine, waarmee zij systemen van gebruikers kunnen doorzoeken op gevoelige informatie van overheidsorganisaties en bedrijven.

Amerikaans verbod

De cyberspionage zou zijn ontdekt door een Israëlische inlichtingendienst die twee jaar geleden inbrak op het netwerk van Kaspersky Lab. De dienst zou op het netwerk activiteiten van Russische staatshackers hebben ontdekt die erop wijzen dat zij systemen van gebruikers doorzoeken op gevoelige informatie. De Israëliërs hebben vervolgens de Amerikanen hebben gewaarschuwd. Deze waarschuwing zou voor de Verenigde Staten (VS) de directe aanleiding zijn geweest het recente verbod op het gebruik van Kaspersky software binnen overheidsdiensten.

Kaspersky Lab ontkent de aantijgingen en stelt overheden nooit geholpen te hebben of te zullen helpen bij cyberspionage. Om zorgen bij klanten weg te nemen kondigt het bedrijf nu aan een externe partij de broncode van zijn software en toekomstige producten te laten onderzoeken. “We willen laten zien dat we volledig open en transparant zijn”, zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, tegen Reuters. “We hebben niets te verbergen.”

Transparency centers

Het Russische beveiligingsbedrijf kondigt ook aan transparency centers te gaan openen. De eerste moet in 2018 zijn deuren openen, terwijl in 2020 een center moet openen in Azië, Europa en de VS. Dit centrum geeft klanten, overheidsorganisaties en bezorgde bedrijven de mogelijkheid zelf de broncode van Kaspersky software te onderzoeken.

Tot slot verhoogt Kaspersky Lab de beloningen voor ethische hackers en beveiligingsonderzoekers voor het opsporen van kwetsbaarheden en beveiligingsproblemen in zijn software. Onderzoekers kunnen voortaan maximaal 100.000 dollar verdienen met het melden van beveiligingsproblemen in de belangrijkste producten van Kaspersky Lab.

Meer over
Lees ook
‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1