Kaspersky Lab laat broncode onderzoeken door externe partij

spionage

Kaspersky Lab maakt bekend vanaf begin 2018 de broncode van zijn software te gaan laten onderzoeken door een ‘internationaal erkende autoriteit’. Om welke partij het precies gaat is niet bekend.

Recentelijk is onrust ontstaan over de software van Kaspersky Lab, nadat de New York Times op basis van anonieme bronnen meldde dat Russische staatshackers via de software gebruikers zouden bespioneren. De inlichtingendiensten zouden erin zijn geslaagd de software om te toveren tot een soort zoekmachine, waarmee zij systemen van gebruikers kunnen doorzoeken op gevoelige informatie van overheidsorganisaties en bedrijven.

Amerikaans verbod

De cyberspionage zou zijn ontdekt door een Israëlische inlichtingendienst die twee jaar geleden inbrak op het netwerk van Kaspersky Lab. De dienst zou op het netwerk activiteiten van Russische staatshackers hebben ontdekt die erop wijzen dat zij systemen van gebruikers doorzoeken op gevoelige informatie. De Israëliërs hebben vervolgens de Amerikanen hebben gewaarschuwd. Deze waarschuwing zou voor de Verenigde Staten (VS) de directe aanleiding zijn geweest het recente verbod op het gebruik van Kaspersky software binnen overheidsdiensten.

Kaspersky Lab ontkent de aantijgingen en stelt overheden nooit geholpen te hebben of te zullen helpen bij cyberspionage. Om zorgen bij klanten weg te nemen kondigt het bedrijf nu aan een externe partij de broncode van zijn software en toekomstige producten te laten onderzoeken. “We willen laten zien dat we volledig open en transparant zijn”, zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, tegen Reuters. “We hebben niets te verbergen.”

Transparency centers

Het Russische beveiligingsbedrijf kondigt ook aan transparency centers te gaan openen. De eerste moet in 2018 zijn deuren openen, terwijl in 2020 een center moet openen in Azië, Europa en de VS. Dit centrum geeft klanten, overheidsorganisaties en bezorgde bedrijven de mogelijkheid zelf de broncode van Kaspersky software te onderzoeken.

Tot slot verhoogt Kaspersky Lab de beloningen voor ethische hackers en beveiligingsonderzoekers voor het opsporen van kwetsbaarheden en beveiligingsproblemen in zijn software. Onderzoekers kunnen voortaan maximaal 100.000 dollar verdienen met het melden van beveiligingsproblemen in de belangrijkste producten van Kaspersky Lab.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...