Kaspersky Lab dient officiële Europese klacht in tegen Microsoft

Kaspersky Lab heeft een officiële klacht tegen Microsoft ingediend bij de Europese Commissie en de Duitse mededingingsautoriteit. In de klacht stelt Kaspersky dat Microsoft zijn dominante marktpositie gebruikt om onafhankelijke anti-virusbedrijven tegen te werken en Windows Defender een oneerlijk concurrentievoordeel te geven.

Dit meldt persbureau Reuters. Kaspersky is van mening dat Microsoft zich schuldig maakt aan machtsmisbruik om zijn eigen anti-virussoftware Windows Defender voordeel te geven. Eerder uitte Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, al felle kritiek op Microsoft. Zo zou Microsoft anti-virusbedrijven slechts een week de tijd hebben gegeven om hun software geschikt te maken voor Windows 10. Indien dit echter niet tijdig gebeurde, werd de anti-virussoftware automatisch vervangen door Windows Defender.

Pop-up met onjuiste bewering

Daarnaast zou Microsoft actief proberen gebruikers van andere anti-virussoftware over te laten stappen op Windows Defender. Zo zou het bedrijf een pop-up tonen met de onjuiste bewering dat de anti-virussoftware op het systeem van de gebruikers is uitgeschakeld, terwijl dit niet het geval is.

Onlangs gaf Eugene Kaspersky al aan dat Microsoft zijn werkwijze inmiddels op meerdere punten heeft aangepakt. Zo is het aantal virusscanners dat op Windows 10 gelijktijdig actief kan zijn niet langer beperkt tot één. Dit was eerder wel het geval, al mocht Windows Defender wel als tweede virusscanner worden gebruikt. Daarnaast mogen anti-virusbedrijven gebruikers inmiddels eerder waarschuwen dat het abonnement op hun anti-virussoftware dreigt te verlopen, iets wat voorheen pas vijf dagen van te voren mocht. Daarnaast zou Microsoft niet langer actief proberen gebruikers van andere anti-virussoftware te overtuigen Windows Defender in te schakelen.

Toch een klacht ingediend

Tegelijkertijd wees Kaspersky er echter op dat verschillende andere punten nog niet zijn aangepakt. Het bedrijf meldde daarom begin mei al een klacht in te zullen dienen tegen Microsoft. Deze klacht is nu dus daadwerkelijk ingediend.