Kaspersky: 'Die Hard 4.0 geeft cyberterroristen inspiratie'

hacker

We lopen het risico slachtoffer te worden van cyberterroristen. Dit stelt althans Eugene Kaspersky, oprichter van het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs. De film Die Hard 4.0 zou terroristen op ideeën brengen.

Kaspersky stelt tegenover The Guardian zelf zijn medewerkers altijd te hebben verboden met media over cyberterrorisme te praten. Via deze weg wilde de directeur voorkomen dat zijn bedrijf cyberterroristen op ideeën zou brengen. Kaspersky stelt dan ook geschokt te zijn over de onthullingen op dit gebied die in de vierde versie van Die Hard te zien zijn. In deze film is te zien hoe terroristen allerlei kritieke infrastructuur hacken om een land te ontregelen.

Een schok

"Toen ik de film keek moest ik na 20 minuten stoppen. Het was een schok voor mij. Ik zweeg over cyberterrorisme, behalve tegen overheden. Dankzij Hollywood lagen al deze ideeën echter op straat. Zij hebben Pandora's Box geopend voor Stuxnet", aldus Kaspersky. "Na 20 minuten had ik een glas whisky en een sigaret nodig".

Als voorbeeld van cyberterrorisme wijst Kaspersky onder andere op Stuxnet, de zeer geavanceerde worm die erin slaagde Iraanse nucleaire installatie in Natanz te saboteren. Deze worm zat dusdanig geavanceerd in elkaar dat wordt vermoed dat een overheid nauw bij de ontwikkeling is betrokken.

Cyberwapens kopiëren

Kaspersky is vooral bang dat dit soort cyberwapens in de toekomst door andere worden gekopieerd en tegen de bedenkers zullen worden ingezet. De directeur van het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat het nabouwen van een cyberwapen een stuk eenvoudiger is dan het kopiëren van bijvoorbeeld een kruisraket. "Software is software", stelt Kaspersky.

Kaspersky roept daarom overheden op wetgeving in het leven te roepen die het bedrijfsleven en overheden dwingt kritieke infrastructuur goed te beveiligen. Dergelijke wetgeving zou zeker moeten stellen dat zowel de publieke als private sector de beveiliging van kritieke infrastructuur nauwlettend in de gaten houden en op orde hebben.

Lees ook

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1