Kamervragen over advies om geen aangifte te doen van cybercrime

hacker4-gabor-kalman

Voor bedrijven kan het verstandiger zijn cybercriminaliteit niet te melden. Hiermee nemen zij immers ook het risico dat cyberincidenten in de openbaarheid worden gebracht. Deze opmerkelijk uitspraak doet Aldo Verbruggen, partner bij het advocatenkantoor Jones Day en voormalig officier van justitie, tegenover het FD. Voor PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt zijn de uitspraken aanleiding voor Kamervragen.

Verbruggen zegt uiteenlopende cyberincidenten tegen te komen in zijn werk, variërend van DDoS-aanvallen tot aanvallen met ransomware. De overheid dringt al langer aan op het doen van aangifte om meer expertise op te bouwen rond de aanpak van cybercrime. Daarnaast zijn bedrijven sinds 1 januari via de meldplicht datalekken verplicht ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Cybercrimezaken worden zelden opgelost’

In het FD stelt Verbruggen echter dat cybercrimezaken zelden worden opgelost. Melding maken van cyberincidenten kan voor het slachtoffer uitmonden in verplicht openbaar making, wat reputatieschade tot gevolg kan hebben. Verbruggen stelt cliënten daarom steeds vaker op de nadelen te wijzen die het melden van cybercrime kan hebben. “Het blijft uiteraard hun eigen beslissing, maar ik heb mijn cliënten nu al een paar keer aangeraden geen aangifte te doen en weet dat afweging van belangen ertoe heeft geleid dat de hack ook niet is gemeld”, aldus Verbruggen.

PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt vinden de uitspraak niet door de beugel kunnen. De Kamerleden willen van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid weten (pdf) of hij zich distantieert van dit advies.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

TA4563 is een groep die Proofpoint sinds eind 2021 tot op heden volgt. Van deze groep is waargenomen dat ze verschillende Europese financiële en investeringsplatforms hebben aangevallen met de malware die bekend staat als EvilNum, voornamelijk gericht op organisaties in de Decentralized Finance (DeFi)-sector. TA4563 heeft enige overlap met de acti1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet, publiceert zijn 2022 State of Operational Technology and Cybersecurity Report, dat gebruik maakt van cijfers van een wereldwijd onderzoek. Hieruit blijkt dat industriële besturingssystemen een doelwit voor cybercriminelen blijven vormen en dat 93% van alle bedrijven met operationele technologie (OT) de afgelopen 12 maanden met indringers1