Kamervragen over advies om geen aangifte te doen van cybercrime

hacker4-gabor-kalman

Voor bedrijven kan het verstandiger zijn cybercriminaliteit niet te melden. Hiermee nemen zij immers ook het risico dat cyberincidenten in de openbaarheid worden gebracht. Deze opmerkelijk uitspraak doet Aldo Verbruggen, partner bij het advocatenkantoor Jones Day en voormalig officier van justitie, tegenover het FD. Voor PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt zijn de uitspraken aanleiding voor Kamervragen.

Verbruggen zegt uiteenlopende cyberincidenten tegen te komen in zijn werk, variërend van DDoS-aanvallen tot aanvallen met ransomware. De overheid dringt al langer aan op het doen van aangifte om meer expertise op te bouwen rond de aanpak van cybercrime. Daarnaast zijn bedrijven sinds 1 januari via de meldplicht datalekken verplicht ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Cybercrimezaken worden zelden opgelost’

In het FD stelt Verbruggen echter dat cybercrimezaken zelden worden opgelost. Melding maken van cyberincidenten kan voor het slachtoffer uitmonden in verplicht openbaar making, wat reputatieschade tot gevolg kan hebben. Verbruggen stelt cliënten daarom steeds vaker op de nadelen te wijzen die het melden van cybercrime kan hebben. “Het blijft uiteraard hun eigen beslissing, maar ik heb mijn cliënten nu al een paar keer aangeraden geen aangifte te doen en weet dat afweging van belangen ertoe heeft geleid dat de hack ook niet is gemeld”, aldus Verbruggen.

PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt vinden de uitspraak niet door de beugel kunnen. De Kamerleden willen van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid weten (pdf) of hij zich distantieert van dit advies.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1