Kamervragen over advies om geen aangifte te doen van cybercrime

hacker4-gabor-kalman

Voor bedrijven kan het verstandiger zijn cybercriminaliteit niet te melden. Hiermee nemen zij immers ook het risico dat cyberincidenten in de openbaarheid worden gebracht. Deze opmerkelijk uitspraak doet Aldo Verbruggen, partner bij het advocatenkantoor Jones Day en voormalig officier van justitie, tegenover het FD. Voor PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt zijn de uitspraken aanleiding voor Kamervragen.

Verbruggen zegt uiteenlopende cyberincidenten tegen te komen in zijn werk, variërend van DDoS-aanvallen tot aanvallen met ransomware. De overheid dringt al langer aan op het doen van aangifte om meer expertise op te bouwen rond de aanpak van cybercrime. Daarnaast zijn bedrijven sinds 1 januari via de meldplicht datalekken verplicht ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Cybercrimezaken worden zelden opgelost’

In het FD stelt Verbruggen echter dat cybercrimezaken zelden worden opgelost. Melding maken van cyberincidenten kan voor het slachtoffer uitmonden in verplicht openbaar making, wat reputatieschade tot gevolg kan hebben. Verbruggen stelt cliënten daarom steeds vaker op de nadelen te wijzen die het melden van cybercrime kan hebben. “Het blijft uiteraard hun eigen beslissing, maar ik heb mijn cliënten nu al een paar keer aangeraden geen aangifte te doen en weet dat afweging van belangen ertoe heeft geleid dat de hack ook niet is gemeld”, aldus Verbruggen.

PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt vinden de uitspraak niet door de beugel kunnen. De Kamerleden willen van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid weten (pdf) of hij zich distantieert van dit advies.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1