Kamervragen over advies om geen aangifte te doen van cybercrime

hacker4-gabor-kalman

Voor bedrijven kan het verstandiger zijn cybercriminaliteit niet te melden. Hiermee nemen zij immers ook het risico dat cyberincidenten in de openbaarheid worden gebracht. Deze opmerkelijk uitspraak doet Aldo Verbruggen, partner bij het advocatenkantoor Jones Day en voormalig officier van justitie, tegenover het FD. Voor PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt zijn de uitspraken aanleiding voor Kamervragen.

Verbruggen zegt uiteenlopende cyberincidenten tegen te komen in zijn werk, variërend van DDoS-aanvallen tot aanvallen met ransomware. De overheid dringt al langer aan op het doen van aangifte om meer expertise op te bouwen rond de aanpak van cybercrime. Daarnaast zijn bedrijven sinds 1 januari via de meldplicht datalekken verplicht ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Cybercrimezaken worden zelden opgelost’

In het FD stelt Verbruggen echter dat cybercrimezaken zelden worden opgelost. Melding maken van cyberincidenten kan voor het slachtoffer uitmonden in verplicht openbaar making, wat reputatieschade tot gevolg kan hebben. Verbruggen stelt cliënten daarom steeds vaker op de nadelen te wijzen die het melden van cybercrime kan hebben. “Het blijft uiteraard hun eigen beslissing, maar ik heb mijn cliënten nu al een paar keer aangeraden geen aangifte te doen en weet dat afweging van belangen ertoe heeft geleid dat de hack ook niet is gemeld”, aldus Verbruggen.

PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt vinden de uitspraak niet door de beugel kunnen. De Kamerleden willen van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid weten (pdf) of hij zich distantieert van dit advies.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.