Kabinet dient wetsvoorstel in om hacken van verdachten mogelijk te maken

Het kabinet heeft bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend om de bevoegdheden van opsporingsinstanties rond cybercrime uit te breiden. De overheid wil het Openbaar Ministerie en de politie de mogelijkheid geven cybercriminelen en terroristen te hacken.

De exacte inhoud van het voorstel is nog niet bekend gemaakt, waardoor details over het wetsvoorstel ontbreken. Wel is duidelijk dat het voorstel de opsporing van cybercriminaliteit moet versterken. Het Openbaar Ministerie en de politie krijgen volgens het voorstel de mogelijkheid op afstand heimelijk onderzoek doen in computers van criminelen en terroristen. Indien nodig kunnen zij daarnaast gegevens vastleggen (kopiëren) of ontoegankelijk maken.

Versleuteling ongedaan maken

Volgens het kabinet zijn er nu ‘onvoldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan’. Het is echter onduidelijk welke de overheid concrete maatregelen de overheid wil nemen om hiervoor meer mogelijkheden te creëren.

Het wetsvoorstel is door het kabinet in combinatie met drie andere wetsvoorstellen uit het actieprogramma "Integrale aanpak jihadisme" ingediend. Deze overige wetsvoorstellen hebben betrekking op de aanpak van jihadisten, onder andere door een meldplicht, gebiedsverbod of een contactverbod op te leggen aan terugkerende jihadstrijders. Daarnaast wil het kabinet dat paspoorten en identiteitskaarten automatisch vervallen indien een uitreisverbod wordt opgelegd door de minister van Veiligheid en Justitie. Ook wil het kabinet de minister van Veiligheid en Justitie de mogelijkheid geven zonder voorafgaand strafrechtelijke veroordeling het Nederlanderschap in te trekken van jihadisten met een dubbele nationaliteit die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie.

Meer over
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1