Jonge Democraten van D66 keren zich tegen de aftapwet

spionage

De Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie van D66, keert zich tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Hiermee gaan de jongeren in tegen hun eigen moederpartij, die de aftapwet juist steunt.

Dit zegt Kevin Brongers, voorzitter van de Jonge Democraten, tegen het NRC. De Wiv is een wet die inlichtingen- en veiligheidsdiensten verregaande bevoegdheden geeft berichtenverkeer dat via de kabel loopt te onderscheppen. De wet wordt door critici ook wel de aftapwet genoemd. De Jonge Democraten zijn van mening dat er te veel onduidelijkheid is over de wet. "Er zijn nog te veel vragen over de wet”, zegt Brongers tegen het NRC. "Zullen geheime diensten het berichtenverkeer van een huizenblok aftappen? Van een straat? Een wijk? De bevoegdheden zijn te vaag geformuleerd.”

Van tegenstander naar voorstander

D66 was eerder nog tegenstander van de aftapwet en stelde Kamervragen. Inmiddels maakt de partij onderdeel uit van het kabinet en is D66’er Kajsa Ollongren als minister van Binnenlandse Zaken politiek verantwoordelijk voor de nieuwe wet. In aanloop naar het referendum wil de partij campagne gaan voeren om Nederlanders te overtuigen voor de wet te stemmen.

De Jonge Democraten keren zich echter tegen de wet en hebben bij de referendumcommissie een subsidie van 50.000 euro aangevraagd. Met dit geld overweegt de politieke jongerenorganisatie ondermeer een bus te financieren om in het land campagne te gaan voeren, online video’s te maken en privacygadgets uit te delen.