‘Jonge cybercriminelen willen respect van leeftijdsgenoten’

Het afdwingen van respect bij leeftijdgenoten zijn de belangrijkste motivaties en het gevoel een uitdaging te hebben overwonnen zijn voor jonge cybercriminelen de belangrijkste motivatie om zich bezig te houden met cybercriminaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse National Crime Agency (NCA).

De NCA heeft onderzocht waarom sommige jonge mensen betrokken raken bij cybercriminaliteit. De organisatie stelt dat jonge mensen die niet snel betrokken zouden raken bij traditionele vormen van misdaad, zich in sommige gevallen wel inlaten met cybercriminaliteit. Door de onderzoeken hoe deze groep in de cybercriminaliteit terecht komt wil de NCA dit beter kunnen aanpakken.

Financieel gewin is geen belangrijke motivatie

Ondanks dat cybercriminaliteit winstgevend kan zijn, is financieel gewin niet de belangrijkste motivatie om in dit wereldje actief te worden. Een van de ondervraagde cybercriminelen gaf aan: “Het maakte mij populair, ik genoot van het gevoel. Ik keek op naar gebruikers met de beste reputatie.”

In veel gevallen komen jonge cybercriminelen via-via in aanraking met het wereldje. Zo geven sommige onderzochte cybercriminelen aan via websites waar cheats voor games worden aangeboden of fora over game mods terecht te komen op cybercrimefora. Hier krijgen zij eenvoudig te gebruiken diensten aangeboden, zoals kant-en-klare diensten waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden opgezet en eenvoudig bruikbare Remote Access Tools (RAT’s). Deze zijn vaak tegen lage kosten en inclusief een stapsgewijze handleiding beschikbaar, wat de drempel tot cybercriminaliteit lager maakt.

Gemiddelde cybercrimineel is 17 jaar oud

Ook blijkt dat de gemiddelde cybercrimineel een stuk jonger is dan de gemiddelde ‘traditionele crimineel’. Cybercriminelen zijn volgens cijfers van de NCA gemiddeld 17 jaar oud, terwijl bijvoorbeeld verdachten in drugszaken gemiddeld 37 jaar oud zijn. De NCA stelt dat het mogelijk is jonge cybercriminelen te weerhouden van cybercriminaliteit hun vaardigheden beter in te laten zetten door hen kansen te bieden in de IT-security industrie.

Meer over
Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1