it-sa 2018: skills gap en cloud security domineren de discussies

Van 9 tot 11 oktober hebben 696 exposanten (2017: 630) uit 27 landen (24) op de it-sa 2018 beurs strategieën en nieuwe technische oplossingen voor de bescherming tegen cybercriminaliteit getoond. Deze IT-beveiligingsexpo met 's werelds grootste aantal exposanten werd voor de tiende keer gehouden in het beurscentrum van Neurenberg. Nederland was een van de landen die nieuwste IT-beveiligingsoplossingen toonde in een eigen Holland-paviljoen.

Tijdens vijf open forums met zo'n 350 lezingen en discussierondes hebben beleidsmakers en experts informatie over organisatorische en juridische aspecten, technische kwesties en producten besproken. Nieuw was het internationale forum met presentaties in het Engels. Het Congress@it-sa werd parallel aan de tentoonstelling gehouden en kreeg veel aandacht van de bezoekers. Het conferentieprogramma bevatte informatie over actuele ontwikkelingen en dit jaar wordt ook een nieuw record gevestigd met 20 presentatieseries, waarvan sommige meerdaagse presentaties.

Nederlandse deelnemers

We hebben tijd genomen om KnowBe4, ForeScout en Mimecast te vragen naar hun meningen in de afgelopen dagen, om te zien waarom ze aan de beurs hebben deelgenomen en wat ze denken over de laatste trends in de IT-beveiligingsindustrie in Europa.

Onder de nieuwste exposanten op de it-sa is KnowBe4, een internationaal opererende organisatie en de aanbieder van 's werelds grootste security awareness training en gesimuleerde phishing tools. Hun Europese hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht, wat betekent dat alle activiteiten vanuit de organisatie direct van daaruit worden uitgevoerd.

CEO-fraude

EMEA-directeur Jeffrey de Graaf: "Wat mensen zich niet lijken te realiseren is dat cybercriminelen vrij eenvoudige methoden van misleiding gebruiken om systemen te hacken en geld en informatie te stelen. Een methode die snel in opkomst is, is bijvoorbeeld CEO-fraude. Een lager geplaatste medewerker van de financiële afdeling krijgt een valse post van de CEO met een richtlijn om geld over te maken naar een specifieke rekening. De cybercrimineel heeft een betaaldag als de medewerker ervoor valt. Deze nepmails zijn vrij eenvoudig te identificeren als u weet waar u op moet letten en u meer van hackers zou kunnen verwachten. Maar de trieste waarheid is dat phishing heel vaak werkt. KnowBe4 onderzoek toont aan dat 28% van alle medewerkers op phishing mails klikt", zegt de Graaf.

2018_itsa_t_3808-300x200

"In het verleden richtten cybersecurity teams zich te veel op technologie om cybersecurity bedreigingen aan te pakken. CISO's en bedrijfsleiders erkennen dit feit en verschuiven hun aandacht naar andere belangrijke gebieden van cybersecurity, zoals de veerkracht van hun medewerkers. KnowBe4 grijpt deze kans aan om haar new-school security awareness training aan het publiek in Nederland te geven om organisaties hier te versterken in hun strijd tegen cybercrime en cyberspionage. Onze organisatie groeit snel en we breiden ons partnerprogramma in Europa uit.”

ForeScout

Gezien de internationale focus als IT-beveiligingsbeurs was het geen verrassing om meer Nederlandstalige bezoekers te ontmoeten. Jan Hof, directeur internationale marketing bij ForeScout, is daar een voorbeeld van. Hij is het ermee eens dat er vooruitgang is geboekt bij het verbeteren van het profiel van it-sa: "We zien een zeer positieve ontwikkeling en it-sa is een geweldig voorbeeld dat je ook wereldwijde leiders van digitale innovatie samen kunt brengen op Europees niveau. ForeScout heeft in het verleden deelgenomen aan verschillende evenementen in de regio en we hebben verschillende ervaringen opgedaan met beurzen en evenementen in verschillende landen. Daarom hebben we besloten ons te concentreren op de belangrijkste evenementen, maar als we dat doen, doen we mee met een sterke aanwezigheid. Dit leidde ons naar twee belangrijke beurzen in de regio: it-sa in Duitsland en les assises in Frankrijk; naast een passende stand en de lokale teams, zorgen we er ook voor dat onze beste sprekers aanwezig zijn om onze erkenning als wereldleider voor agentless security te verzekeren.

2018_itsa_t_3802-300x200

ForeScout is in 2017 naar de beurs gegaan en heeft al de stappen gezet voor een kleine beveiligingsopstart naar een wereldwijde beveiligingsonderneming. Toch is de it-sa niet alleen voor de gevestigde bedrijven en heeft het een sterke focus op jongere ondernemers. Een van deze nieuwe spelers is ThreatQuotient. De start-up werd enkele jaren geleden opgericht in Israël en is voor het eerst op de beurs aanwezig in het kader van de internationale expansie. Het team in de regio wordt geleid door Markus Auer als regionaal manager. Markus is begin dit jaar als eerste man in Midden-Europa bij ThreatQuotient komen werken, maar is niet nieuw voor de it-sa zelf. Zijn banden met de IT-beveiliging gaan ver terug - nog voordat de it-sa naar Neurenberg kwam. "Ik ben blij, Konabout de eerste aanwezigheid met ThreatQuotient - het is een perfect voorbeeld van wat IT-beveiliging zo maakt. Er zijn altijd nieuwe innovaties en uitdagingen.

ThreatQuotient

Met ThreatQuotient bieden we een nieuwe aanpak - de eerste in zijn soort. Ons threat intelligence platform is gericht op ondernemingen die hun bestaande beveiligingsinvesteringen naar een hoger niveau willen tillen. Wij stellen organisaties in staat om op elk moment hun risiconiveau te controleren. Maar niet alleen in het algemeen, maar ook ten aanzien van een bepaalde individuele kwetsbaarheid of malware. Onze oplossing ThreatQ maakt gebruik van publieke kennis en leveranciersspecifieke informatie over cyberbedreigingen en maakt er uitvoerbare informatie van. Voor ons is de it-sa dus een belangrijk evenement om onze doelgroep aan te spreken.

Voor volgend jaar hebben sommige exposanten hun stand al geboekt of hun boeking vernieuwd, want de beurs groeit dit jaar met 10 procent en verwacht dezelfde groei voor volgend jaar, met name door het aantrekken van meer Europese bezoekers en organisaties, zodat we er zeker van kunnen zijn dat we in 2019 nog meer internationaal publiek kunnen ontmoeten op de beurs.

Mimecast

Op de stand van Mimecast stond het thema ‘cyberresilience’ centraal. Dat onderwerp kwam niet uit de lucht vallen. Het bedrijf luidde deze zomer in een persbericht de noodklok: slechts 13 procent van alle Duitse organisaties heeft hiervoor een uitgedachte strategie. E-mail is een belangrijk aandachtspunt in zo’n strategie. Enerzijds vindt het gros van alle communicatie via dit medium plaats. Anderzijds vormt e-mail een van de belangrijkste toegangspoorten voor cybercriminelen. Dat terwijl volgens het ESRA-onderzoek van Mimecast de e-mailbeveiliging van de grote e-mail- en cloudleveranciers tekortschiet.

Mimecast levert daarom een cloudgebaseerde oplossing voor cyberresilience. Duitsland is echter van nature altijd voorzichtig als het gaat om migraties richting de cloud. Daarom opende het bedrijf in juli dit jaar twee gespiegelde datacenters vanuit verschillende colocaties in Frankfurt. Onder het toeziend oog van de strenge Duitse wetgever levert Mimecast van daaruit zijn oplossingen aan Duitse klanten. Ook was er aandacht voor de grootschalige ‘Firestarter’-campagne die klanten van channelpartners tegen aantrekkelijke voorwaarden kennis laat maken met de oplossingen van Mimecast.

Van de redactie